Sider

mandag den 31. august 2009

Svinekæber braiserede i verjus

Søndags svampetur. Ret lang blev den, små 10 km, mange af dem i smuk, plettet sol på Furesøens skrænter og stier langs bredden.
Var med til at fejre Marcos 15 år med bålstegte burgere og en lækker, lun rabarberkage ved søen - bygen kom først efter den sidste bid. Værten var klar med presenningen, så vi slap for fortyndet vin og kaffe.Der var laaaangt mellem svampene. Selv de ikke-spiselige. Jeg fik 5 hjem i kurven. Øhh... en halv per kilometer.

Nul svampemiddag. I stedet blev det braiserede svinekæber med hjemmelavet verjus. Jeg eksperimenterer med den umodne druesaft pt, denne gang er saften presset af Nordlunds grønne Rondo druer, som jeg fik med sidste søndag.
1. 1 kg. kæber afpudses, brunes i olie i en tykbundet gryde og tages op. 3-4 skalotter - eller et tilsvarende mængde undermålere fra egne have - svitses bløde uden at tage farve i samme olie.

2. De brunede kæber kommes i gryden igen sammen med salt, peber, krydderbuket af persille og porrer og 3 spsk. verjus. Varmen skrues helt ned og kæberne braiseres under låg til de er meget møre, det tog ca. 2 timer her.

3. 2-3 spsk. verjus kommes i til sidst - så kommer den friske druesmag med - og varmes godt igennem. Saucen smages til og kæberne spises varme. De var også super som opvarmet rest med bagt rødbedesalat i dag til frokost.

lørdag den 29. august 2009

Gratinerede Indigo-rørhatte

Punktstokkede indigo-rørhatte - årets første. Stod pludselig der, på vejen hjem fra arbejde. Føles som en gave. Marvelous things.

Og se min flotte, nye Mora svampekniv! også en gave. Fra sidste jul. Endnu en marvelous thing. Indviet som podekniv i marts, men i går var svampedåben.
Med Bra osten i køleskabet må svampene gratineres. Fremgangs- måden er god til mange svampe, og særlig super til de faste, smagfulde rørhatte, som Karl Johan, Brunstokket rørhat og Indigo-rørhattene.

Svampene skæres i skiver og vendes med olivenolie, hakket persille, salt og peber i et par flade portionsforme.


Parmesan - hvis man ikke lige har en Bra - rives over sammen med en skive udtørret brød. Halvanden til to spiseske af hver.
Svampene gratineres ved 220°, ikke varmluft, indtil svampene er bløde og overfladen er sprød og gylden, ca. 20 minutter.

søndag den 23. august 2009

Arbejdende Garagevin '09

Fin vin-dag. På Garagevin, tilbagevendende messe for de små - garage - vinimportører. Ude blandt druerne på Dansk VinCenter i Avedøre. Som arbejdende gæst i år, hyggeligt.

Smuk solskin, god stemning hos udstillere og besøgende og som sædvanligt et par virkelig gode vinoplevelser. Mere om dem, når flaskerne er pakkede ud, så navnene bliver helt rigtige.


Jeg kom beriget hjem. Udover oplevelserne og nogle gode vine fik jeg nogle umodne drueklaser til flere eksperimenter med verjus. Det næste er med kanin.
Resten af en Bra ost - med stadig meget indmad i - fik jeg også med. Må have nogle til middag, som har lyst til at kratte i ost.

fredag den 21. august 2009

Leverpostej på rug-sprö

...og et halvhjertet appel til min fornuft og (manglende?) økonomisk sans til at styre en svimlende lyst til at lave et fantastisk mad og vin sted. Københavns svar på Gottino og Le Baratin.

Et lille, uhøjtideligt sted, uhyggelig god mad. Der smager. Dyb, intens. Fri for alt for anrettede tallerkener. Ikke fordi jeg ikke vil spise dem af og til hos andre - bare ikke her.

Vinene også, nogle der giver oplevelser at drikke. Hvor vi kender maden og vinene så godt, at der hele tiden opstår åbenbaringer, når folk får dem i munden sammen.

Tiltrækker gode folk, og dygtige. God stemning. Varm. Intelligent. Det koster ikke en formue at være der. Så seriøs omkring maden og vinen, at det føles let. Højt smagsniveau, nul snobberi.

Mad-korridorer til Sønderjylland og Sydfrankrig. Råvarer lige taget op af jorden og havet. Fra CO2 positive landbrug. Foie gras uden tvangsfodring. Når det først begynder at rulle...

torsdag den 20. august 2009

Brombær crumble

På tomten på vej til Svanemøllen faldt jeg i et brombærkrat. Åbenbart et par dage siden den sidste havde været der - der var mængder af modne brombær. Solvarme og søde, jeg var mæt, da jeg havde plukket nok til nogle crumbles.

Crumble = frugt bagt med låg, en koncentrat af New Jersey sommerbarndom. Når vi kom hjem fra en søndags morgentogt med spandfulde af brombær - vi var en af de få familier, da ikke gik i kirke - fik vi varm brombær crumble til brunch.
Crumble til 4 laves af:
30 g. smør
1/2 dl. mandler
1/2 dl. rørsukker
1/2 dl. hvedemel
5-6 dl. modne brombær

1. Låget laves: mandlerne ristes gyldne i smørret. Rørsukker vendes i mandlerne og steges over mellemvarme indtil det er lidt karameliseret. Hvedemelet røres i og steges med et par minutter. Blandingen skal ligne groft, let klumpet sand, som holder formen lidt, når den trykkes sammen.

2. Brombærrene fordeles i 4 portionskåle eller samles i en form, som er lidt bredere, end den er dyb. Låget lægges på med ske og presses lidt sammen, så den dækker frugten.

3. Crumblen bages i en
forvarmet 200° ovn, indtil låget er stivnet og har fået lidt farve, ca. 25 minutter. Spises varm, lun eller kold, evt. med en skefuld af noget mælket - græsk yoghurt, vanilje is, kagecreme...
Man kan bruge flager, solsikker, andre nødder mm. sammen med eller i stedet for hvedemel. Det gør jeg tit, når frugten er æbler, men jeg synes at brombær er for delikate til alt det grove.

Laves det med ferskner bruger jeg mørdej som låg, og så er det en cobbler. Måske en endnu større delikatesse. Ellers savner jeg bare at bo bag en ferskenplantage. Se Ms. Glaze aug 15. for en flot Peach Cobbler opskrift.

tirsdag den 18. august 2009

Koriander... ander... ander

Der gøres (lidt) indhug på bestanden. Tøm køleskabs-/restemad i går med lynstegt bladselleri, sukkerærter og perlehønerest fra i går. Lynstegt som i grundopskriften.
Til aromatiserinen af olien - et par spsk. - bruges
et halvt fed hvidløg og 1 cm. tommeltots-tyk frisk ingefær, begge i tynde tændstikker, silketråde.

Når de har fået et minut i det hede olie og er begyndt at blive gyldne tilsættes
2 stængler bladselleri, i skråtskårne skiver
1 cm. tørret chili, klippet i småstykker

Efter de er vendt 1 minut i olien tilsættes
en stor håndfuld sukkerærter
rest perlehønebryst, i skiver

Der vendes et minut til, varmen skrues ned og i panden kommes
3 spsk. vand
1 spsk lys soya
2 tsk. fiskesauce
et lille håndfuld friske korianderblade, hakkede
evt. lidt salt

Efter endnu et minut eller to er bladsellerien næsten mør, sukkerærterne flotte grønne og sprøde
og hønen varmet igennem. Så tilsættes
1 tsk maizena rørt med
1/2 dl. vand

Der røres godt endnu et minut eller to, indtil saucen er tyknet lidt. Retten hældes op med det samme og dryppes med
10-15 dråber sesamolie
Spist med ris, og mango vendt med lidt stødt spidskommen, cayenne og salt. Et glas petroleumslugtende reste-Riesling til. Dejlig snert af korianderlugt på hænderne hele aftenen.

søndag den 16. august 2009

Frisk koriander

Sidste år løb vi hurtig tør, i år er der mængder. To hele u-utyndede rækker i haven. Række to, fordi drengene ovenpå kan også godt lide den. Men hverken de eller jeg er kommet i gang, og nu er der frøsætning. Må hellere...Korainderrejer forleden. 6 minutter under ovngrillen med en variation over marinaden med hvidløg, lime, chili.Det er fast food. Delikat sammen med en tysk Riesling med lidt alder - altid god til orientalsk mad og til frisk koriander. Her en Spätlese 1990 fra Alsheimer Fisherpfad marken. Producenten er Rappenhof, en gammel bekendt.
Prøver også at udtrække friske blade og frø i olie, og se om det interessant i smagen kommer med. Her i majsolie på grund af den neutrale smag. Har tænkt mig at lade den stå og trække - mørkt - et par uger i skabet og så si bladene fra.
I aften ovngrillede perlehønebryster i en marinade af lys og mørk soya, hvidløg, rapsolie, salt, peber, rørsukker. Koriander.

Havde tænkt mig at bruge rødderne efter inspiration fra foodfanatic, men de var helt umulige træede.
Så blev det bare bladene. Rieslingen er også super her.

onsdag den 12. august 2009

Grumset melonsuppe

Det er skinke og melon sæson, trods dags-vejret. I aften i flydende form. Lidt grumset på en ikke helt smuk måde. Jeg tror det var melonen, jeg plejer at bruge canteloupe, da bliver suppen mere klar.

Det smager godt alligevel. Lavet efter den sædvanlige opskrift med lime og vin, i aften uden fløde og med basilikum og tynde skiver af ovnristet skinke. Skinken er fra et stykke lufttørret Crudo dolce, som opbevares i fryseren. Lidt barbarisk overfor den levende skinke, men så er den nem at tage op og skære papirtynde skiver af.

Vinen i suppen er Kvicklys Bardolino tilbud. Dejlig, daglig sommerglas. Suppen er ikke iskold denne gang, men kølig. Passer med dét udendørs.

søndag den 9. august 2009

Mini-kylling med grøn druesaft og en super hvid Touraine

Øy øy, en god kylling. Ovngrillet, som så ofte før, men med saft af en klase umodne druer i stedet for hvidvin. Waauw...

I år giver planten nemlig druer. Jeg kom ikke til at beskære dem væk, som jeg gjorde sidste år. Fik en klase i hånden i dag, da jeg fjernede vildtvoksende blade. Oops.

En lejlighed til at bruge
verjus, saften af de umodne druer. Den er jo almindelig brugt i mad der, hvor der dyrkes druer. Jeg vidste bare ikke, at den smagte så godt. Kyllingen fik sin syre, men også en ekstra sødme og smag, som var helt uimodståelig god.

Fik associationer til pomerans, syre med en ekstra, lidt eksotisk smag og aroma.

Selve verjus'en var hurtigt lavet, mast igennem en sigte for at skille saft fra skind. Der blev 4-5 spsk, som kom i fadet med tynde skiver af en skalotteløg, når kyllingen havde fået opskriftens 2 x 8 minutter under ovngrillen.

Det havde været nok til at kom på listen over marvelous things. Så åbnede jeg vinen og blæste væk. En hvid Touraine, som jeg ikke kendt, købt på forårsudsalg hos Theis Vine. Le Buisson Pouilleux 2001 fra Clos du Tue-Boeuf.
Jeg kan blev svimmel over vine fra Frankrigs Loire-dal, især Savennières, som laves af den lidt specielle Chenin blanc drue. Denne havde den samme lidt stram kant som cheninerne, bare blødere. Samtidig frisk - sprød - og lidt frugtig. Med en strejf af noget dybere, mere eksotisk, som chenin også har. Den smagte ekstremt godt til verjus-saucen.

Lidt research gav navnet på et par brødre, Thierry og Jean-Marie Puzelat, som hører til den voksende gruppe vinmagere, som dyrker og vinificerer så naturligt som muligt. Fandt også begejstret omtale af deres vines smag hos flere, herunder min yndlings vinblog og den altid kyndige Jancis Robinson.

Derudover læste jeg, at Touraines hvide vine må laves af mange forskellige druer, dog ikke chenin, men Menu Pineau, eller Arbois, som efter sigende smager som Chenin i en mild udgave. Og har samme lange liv i flaskerne.

En gammel lokal drue, en af flere som brødrenes far fortsatte med at dyrke, da andre gik over til mere moderne typer. Jeg kan ikke se, hvilken druer denne hvid er lavet af, men mon ikke den indgår... I hvert fald en stor oplevelse.

fredag den 7. august 2009

Ørbækgård

Nu er det en tradition. Tærte på stranden. Ikke bare tærte, min veninde bager en super tærte - med laks og spinat og sprød bund denne gang, lige som den skal være. Manden i hendes liv har før sagt, han ikke var vild med sand og mad sammen. I går gjorde det vist ikke så meget.

Cider fik vi til, Ørbækgård. Dejlig drik, rigtig cider, som de franske og engelske. Ikke at forveksle med de søde læskedrikke. Smager af æbler, og sød og syrlig samtidig. Fint til maden. 5,8% alkohol.

Den laves for Ørbækgård af Pomona, med cidermester Kim Johansen. Pomona laver både cider i eget navn og for andre, herunder Gavnø, Frydenlund og Gl. Holtegaard.

I forsommeren tappede de også den første prøve på æblebrændevin af fynske æbler. Kaldes æbleakvavit. Spændende, må se om jeg kan få fingrene i en af de 138 halvflasker...


onsdag den 5. august 2009

Rokke

En yndlingsting. Fik den helt klassisk i går med brunet smør, sennep og kapers. Det er også hurtig mad. Det hele kan laves i de 15 minutter det tager, at finde kapers'ene frem og udbløde dem. Mængder til 2 er:

1/2 kg. rokkevinge, nogle kalder den sømrokke
salt
en sjat hvidvinseddike
30-40 g. smør
2-3 tsk. grov Dijonsennep
2 -3 spsk. kapers, gerne dem i salt, så man ikke får eddikesmagen med
Rokken er købt flået fra fiskehandleren her, så den skulle kun koges. I koldt vand med salt og hvidvinseddike. Når den kommer i kog får den 5 minutter i lige akkurat kogende - skælvende - vand.

Imens brunes smørret. Spises der kartofler til kan der også bruges mere. De skal også sættes over før fisken, i så fald tager det lidt længere end 15 minutter at lave mad. Og hvis de også først skal graves op... 10 minutter til.

Med smørdampede gulerødder, som også er gode til, går der endnu 5-10 minutter. I alt en god halv time - i yderkanten af fast food.
Fisken dryppes af, tørres og lægges på en varm tallerken. Smøres med sennep. Overhældes af den brunede smør og drysses med kapers. Evt. kartofler og gulerødder serveres til.

Fik en afkølet Bardolino - rød, frugtig - til, den var fin. En saftig, læskende sag, som passede godt til fiskens sødme og lidt sjov konsistens, til smørret og til kapers. Cantina Soave, Rocca Alata 2008. Købt på tilbud til 29 kr. (!) i Kvickly, en anbefaling fra Vinavisen.

tirsdag den 4. august 2009

Morgenfrugt nostalgi

Skønt, at blåbær er kommet på så-sundt listen, så man kan få dem i tide og u-. Så bliver det tit canteloupe med blåbær til morgenfrugt. En rigtig 70'er ameri-ting. Flotte farver. God smagskombi, blåbærene har den syre, melon har brug for.

søndag den 2. august 2009

Stikkelsbær

Havens sidste stikkelsbær. Væltede ud af køleskabet for anden gang på det nyvaskede køkkengulv på denne højhellige hvilesøndag.