Sider

tirsdag den 10. juni 2008

Kold kartoffelsuppe... varmet op

Måske er det derfor kolde supper ikke rigtig er slået an her i landet... Jeg fik ideen og lavet suppen mens det var sommer udenfor. Nu står suppen kold, klar til at spise, i køleskabet, vejret er vendt og jeg vil hellere have den varm. Til 4 med en rest bruges:

det hvide af 2 porrer, i skiver
1 spsk. smør
5 mellemstore kartofler, skrællede og i store tern
2 dl. tør hvidvin
8 dl. vand
krydderbuket af et par grene timian, 1 stilke selleri, 1 laurbærblad
friskkværnet peber, evt. hvid peber
1/2 dl. fløde
1 dl. hønsebouillon
salt
en god håndfuld grofthakket grønt, f.eks. estragon eller purløg

1. Porreskiverne steges over lav varme i smørret, de skal ikke tage farve. Når de begynder at være gennemsigtige, steges kartoflerne med et par minutter. Skru så op for varmen, kom vinen i gryden og lad den koge af et par minutter.

2. Tilsæt vand, krydderbuket og peber. Salt og bouillonterning skal ikke med endnu - det salte gør at kartoflerne forbliver faste og ikke kan moses så godt ud. Kog indtil kartoflerne er møre, ca. 1/2 time.
OBS: på billedet er det dovenskaben, der råder. Kartofler og porrer - ikke en gang det hvide, for det havde jeg ikke i huset - er bare smidt i gryden med vandet, kryderbuket (snart), vin og peber. Porrernes sødme kommer bare bedre frem, når de steges bløde først.

3. Når kartoflerne er møre blendes suppen. Så smages den til med bouillon/fond, salt og fløde. Suppen koges lige igennem, smages til igen og køles af. Husk at smagen bliver lidt svagere, når suppen er kold. Kom suppen så hurtigt som muligt i køleskabet efter det værste varme er taget af. Så har evt. bakterier, som udvikler sig hurtige i lune omgivelser, dårligere vækstbetingelser.

4. Det tager et par timer før suppen er kold nok til at spise. Den kan holde sig nogle dage i køleskabet. Og den kan heldigvis varmes op igen, når vejret vender... Kom lidt grønt på hver tallerken, når suppen serveres. Her blev jeg inspireret af Camilla Plums opfordring i lørdags Politiken til at bruge estragon på andet, end det, man plejer. Vellykket.

Børnene, der spiste med, kunne lide suppen... minus det grønne ovenpå. Den ene kom tilbage for tre portioner til efter isen.

I suppen og glasset: ung Riesling.

Ingen kommentarer: