Sider

søndag den 15. juni 2008

Aspargessuppe

Pæonerne er smukke, det er en bedrift at de stadig står efter alle haglbygerne. Aspargessæson er snart slut. Lidt vemodigt. Jeg har endnu ikke fået aspargessuppe, trods mængder af kogte skræller fra hvide asparges. Nu skal det være, og på helt klassisk manér. Til 2 bruges:

4 tykke hvide asparges
fond kogte på skræller af 500 g. hvide asparges, ca. 4 dl.
1 spsk. smør
2 strøgne spsk. hvedemel
vand, evt. hønsefond
salt og rørsukker
1/2 dl. piskefløde
evt. 1 æggeblomme

1. Aspargesene vaskes og skrælles. Hovederne skæres af, flækkes og sættes til side. Enderne skæres af og kommes i en gryde med fonden sammen med skrællerne. Aspargesene koges møre ovenpå skrællerne. Hovederne koges med de sidste 5 minutter.

2. Fonden sies og gemmes. Aspargesstykkerne tages op. Hovederne sættes til side endnu en gang. Smørret smeltes i en gryde. Melet steges i smørret et par minutter under omrøring. Lidt af fonden tilsættes og suppen piskes godt igennem, så den er uden klumper.

3. Resten af fonden tilsættes. Aspargesene - minus hovederne - skæres i mindre stykker og blendes
sammen med suppen, nemmest med en stavblender ned i gryden. Suppen smages til med salt, evt. sukker og evt. mere vand eller hønsefond. Hovederne og fløden kommes i, og suppen varmes igennem. Skal der en æggeblomme i - den gør suppen mere fløjlsagtig og proteinrig - piskes den i nu. Suppen serveres godt varm. Godt med ristet brød og et glas kold, tysk Riesling. Den kan også laves i en lettere, hurtig version.

Ingen kommentarer: