Sider

lørdag den 14. juni 2008

Lam med rabarber, courgetter og nye løg

Jeg havde fundet frem til en skøn menu til mandagsmadklubben - aspargeslasagna, hvid forårsminestrone, rabarber/marengskage. Men halalslagteren havde nogle flotte lammehalse. Grønt'en havde de gode, lysegrønne courgetter, der smager af mere end de almindelige. Så må det blive lam med rabarber, courgetter og nye løg i stedet for. Til 4 bruges:

2 lammehalse, det tykkeste fedtlag skåret fra
olivenolie
4 fed hvidløg
3 små gulerødder
1 løg
2 cm. tørret chili
1 tsk. salt

krydderbuket af timian, selleristilke, laurbærblad, persille, korianderstængler, en smule frisk rosmarin1 spsk. kele sennepkorn
1 spsk. hele korianderfrø
1/2 spsk. hele spidskommen


1. Halsene brunes på alle sider i 2-3 spsk. olie i en tykbundet gryde. De hele hvidløgsfed steges med et minut til sidst. Gulerødder, løg, chili, salt og krydderbuket kommes ned til halsene sammen med vand, så det dækker ca. 1/3 af halsene.
2. Sennepkorn, korianderfrø og spidskommen ristes på en hed pande i et minut eller to, indtil sennep'en begynder at poppe og det hele begynder at lugte ristet. Ned i gryden med dem. Lad gryden simrer på meget lav varme et par timer, indtil kødet er mørt og begynder at falde fra benene.
3. Tag halsene op og sæt til side. Kødet kan evt. pilles af benene. Si fonden. Skyl gryden og kom halsene/kødet og fonden tilbage i den. Bring gryden i kog og så tilsæt:

2 courgetter, i stave
3 stilke rabarber, skåret i 1-2 cm. skiver
3 spsk. rørsukker
5 nye løg, i halve
1 dl. frisk koriander, hakket groft.

4. Lad gryden simrer ca. 20 minutter mere indtil rabarberne er bløde og courgetterne har stadig en smule bid i. Smag til, der skal evt. mere sukker i.
Det er en form for tagine, så couscous er en født ledsager. Auberginepuré på ristet brød var en fin lille forret, da jeg prøvespiste den i aften. Der var en flaske af Dansk VinCenters anden vin, Lillelund, fra 2006 åben fra forleden. Den passede overraskende godt til. Frugt til at matche rabarberne og den let sødede fond, kraft og syre nok til at stå op til lammet. Det havde jeg også gættet i forvejen. Overraskelsen var at den også havde nogle varme, dunkle toner, der gik smukt i forbindelse med de dybe, lidt mørke smag fra de marokkanske krydderier og den friske koriander. Wauw...

Ingen kommentarer: