Sider

tirsdag den 13. maj 2008

Bourgogne og umbrisk dagligvin til kyllingelever

Kyllingelevere er fantastisk mad. De har en kraftig, dejlig smag, som er nemt at tilberede på en raffineret måde. De skal laves hurtigt, og er fuld af vitaminer og mineraler, især B12, jern og selen. Som anden lever har de dog meget kolesterol. De er dejlige billige og fås i god kvalitet frosne, så der altid er nogle i huset. Mange leverhadere kan godt lide kyllingelever.

Og efter den reklame for kyllingelever... forleden fik vi dem braiseret let med salvie og Noilly Prat.
Kombinationen har jeg fra Marcella Hazen, kogebogsforfatter og en stor inspirationskilde i det italienske. De smagte så godt at jeg lavede dem også dagen efter med hvidvin.

Kyllingelevere passer ekstremt godt til vin. Første aften drak vi
en rød Bourgogne, Nicholas Rossignols Volnay 1. cru, Ronceret, 2000. Købt hos Theis Vine. Rossignol er en af de producenter, hvis vine har den forførende Pinot Noir næse, som er største grund til at jeg bliver ved at opsøge gode røde Bourgogner. Trods skuffelser fra kedelige, syrlige flasker, der har kostet alt for meget.

B
åde leverne og vinen er enkle og jordbundne, og samtidig elegante og smagskomplekse. Sammen løftede de sig over det, de ellers kunne alene. Storslået.
Dagen efter passede leverne lige så godt til en Umbria Bianco, Monte Olivio 2005 fra Opinioni. Dagligvin, når dette er en komplement. Tør med blomstrende næse, der få vinen til at virke sødmefyldt. Fra Carlo Merolli. En helt anden oplevelse end Volnay'ens svæveri, godt på sin egen måde.

Ingen kommentarer: