Sider

mandag den 26. maj 2008

Kagecreme med vanilje

Godt at have på repertoiret, til lagkage og andre desserter, også rabarbertrifli, som vi spiste i går. Bruges gode råvarer er cremen rigtig mad. Behøver man at sige, at den smager bedre end pulveret...

Opskriften er fra Gaston Lenôtre's
Dessert- og kagebog. En fødselsdagsgave fra en god hollandsk højskolekollega for 20 år siden. Hendes ønsker for mig om 'extase ved planlæggelse, fryd ved konkretisering og nydelse ved de første skridt mod nedbrydning' er blevet opfyldt mange, mange gange - sidst så sent som i går.

Til 900 g. creme - nok til en ordentlig lagkage eller ca. 8 portionstrifli:

1/2 l. mælk
1/2 stang vanilje
6 æggeblommer
150 g. stødt melis
40 g. maizena1. Flæk vaniljestangen og bring den i kog i mælken. Rør i mælken, så den ikke brænder på.

2. Pisk æggeblommerne og sukkeret i en anden skåle, indtil massen bliver hvid. Bruger man rørsukker bliver den ikke helt hvid, men lysebrun. Rør maizena'en i uden at piske.

3. Hæld den kogende mælk i æggemassen, mens der piskes langsomt. Hæld cremen tilbage i gryden og sæt den over ilden. Pisk kraftigt i ca. et minut, indtil cremen bliver tyk.

Hæld cremen i en skål og afkøl den. Lidt smør på overfladen hjælper med, at der ikke danner skind. Endnu mere effektiv er at komme cremen i en plastpose. Når den så skal bruges klippes der hul i et hjørne af posen og cremen kan presses ud. Nem måde at få den pænt ned i glas - f.eks. til trifli.

Cremen holder sig fint nogle dage i køleskabet i en lukket beholder. Er der kommet klumper i, kan den presses gennem en si før brug. Den kan også smages til med andre ting, som f.eks. er hyldeblomstcreme delikat og ren sommer.


3 kommentarer:

Anonym sagde ...

FREMRAGENDE kagecreme. Har netop smagt på den første gang efter den har kølet på altanen. Mange tak for opskrift...

Anonym sagde ...

Super :)

Mette Lehman Holm sagde ...

Uhmmmmm den er bare god. Har lånt opskriften og linket til din blog, håber det er okay. Sikke nogle flotte billeder.