Sider

søndag den 18. maj 2008

Rugbrødslagkage

...brødtærte, brødtort - en klassiker fra det sønderjyske kaffebord. Som tilflyttede lærer på min elskede højskole nord for Tønder var kagen en af mange sønderjyske retter, som jeg lærte smager (meget!) bedre end de lyder. Ja, tænk bare på surrib...

Dejlige lette og luftige kagebunde samlede med flødeskum. Udgangspunktet her er Inge Adriansens opskrift på Grænseforeningens hjemmeside. Jeg har brugt mere rugbrød, har sødet flødeskummet og kommer jordbær på/til. Jeg bruger også kun 2 bunde, ikke de traditionelle 3, og laver portionskager med resten af dejen. Til det bruges:

6 æg
150 g. revet sønderjysk rugbrød
250 g. sukker
1 tsk. bagepulver
100 g. mandler eller nødder, hakkede groft

Fyld:
5 dl. piskefløde
1-2 spsk. sukker, kan udelades
korn af 1/3 vanillestang, kan udelades

1 kg. jordbær
1 dl. rabarbersaft eller vin
1. Forvarm ovnen til 220°C., ikke varmluft. Del æggene i hvider og blommer. Pisk blommerne med sukkeret indtil de er lyse og luftige.

2. Riv rugbrøddet, nemmest i food processer. Skorperne må gerne komme med, det giver en god smag. Vend rugbrøddet i æggeblandingen med bagepulveret og mandlerne og bland godt.

3. Pisk æggehviderne stive i en anden skål. Vend dem forsigtigt i rugbrødsblandingen. Fordel dejen i 3 lagkageforme - eller to forme og ca. 10 linseforme - som er foret med bagepapir/kagekapsler. Bundene sidder nemt fast ellers. Bag med det samme i 10 minutter.

4. Kog rabarbersaften op og hæld den over jordbærene. Lad dem køle af i lagen. Pisk fløden med sukker og vanille.

5. Lidt før kagen skal serveres væddes den nederste bund med noget af jordbærlagen. Kom et tykt lag flødeskum på og læg den næste bund på. Væd den med lidt saft, så et lag flødeskum på. Dræn jordbærene godt og fordel dem overdådigt over kagen. Eller dekorativt, med resten serveret i en skål ved siden af. Jordbærene skal først på lige før kagen serveres.

Ingen kommentarer: