Sider

mandag den 21. juli 2008

Cheesecake

Ærkeamerikansk og højt på min liste over virkelige lækkerier. Jonas fik tre, som han ønskede, i gave til sin fødselsdagsfest i går. Her er den ekstra mini cheesecake, jeg lavede til at strække fornøjelsen et par dage mere.

I USA er flødeost, æg og creme fraiche rimelig billige, her skal man til lommerne, når der skal spises cheesecake. Men den er ret massiv, så man spiser ikke mængder af den. Gør man det alligevel, bevæger man sig ikke så kvikt bagefter.

Der er mange, der kommer forskellige ting i cheesecake for at peppe den op. Jeg vil meget hellere have den enkelt, med masser af citronskal. Eneste undtagelse indtil videre er den sygelig gode chokolade cappuccino cheesecake. Mums! 


Cheesecake'en her har et ekstra lag af creme fraiche på, som giver en skøn blød fornemmelse i munden. Ideen kommer fra Moosewood Restauranten i Ithaca, et kollektivejet vegetarsted fra 70'erne, still going strong. Til en kage til 8 - 10 bruges:

bunden - en graham cracker crust lavet af 10 digestive kiks

625 g. flødeost
1,1 dl. sukker
5 æg
korn af 1 vaniljestang
saft og fintreven skal af 1 1/2 (øko) citroner

5 dl. creme fraiche 18% eller 38%
1,2 dl. sukker
korn af 1 vaniljestang
1. Lav bunden og press den ned i en 22 cm. springform. Forvarm ovnen til 185 °C.
2. Blend flødeosten med den 1,1 dl. sukker, æggene, kornene fra den ene vaniljestang og citronsaften og -skallen. Den skal være jævn og uden klumper - nemt med en stavblender. Hæld blandingen over bunden i springformen og bag indtil cheesecake'en er stivnet. Midten skal være næsten helt stiv, når man ryster lidt på formen. Det tager 25 - 30 minutter. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af.
3. Imens røres creme fraiche'en, resten af sukkeret og kornene fra den anden vaniljestang sammen. Blandingen hældes ovenpå den afkølede kage og kagen bages endnu 5 - 8 minutter ved 185° C. Den øverste lag stivner ikke helt i ovnen.
Cheesecake skal stå mindst 12 timer i køleskabet før den serveres - så creme fraiche lagen kan nå at stivne helt. Godt med frugtkompot til - de bedste, synes jeg, er rabarber og rabarber med jordbær.

Ingen kommentarer: