Sider

søndag den 6. juli 2008

Letstuvet sommerhvidkål

Såre enkelt, men skal med her alligevel, fordi det smager så godt. Jeg er ikke altid vildt med hvidkål, den giver mig nemt drøvtygger fornemmelse. Spidskål og sommerhvidkål er begge lettere i det, og deres sødme kommer frem, når de steges let. Til 3:

1 spidskål eller 1/2 sommerhvidkål
25 g. smør
1-2 spsk. rapskimolie
salt efter smag, ca. 1/2 kaffeskefuld
4-5 spsk. fløde

1. Kålen ordnes, de yderste blade fjernes, hvis de er grimme. Den faste stok i bunden af kålen skæres væk og kålen skæres i halve eller kvarte på langs. Så skæres den på tværs i 1 cm. tykke strimler.

2. En sauterpande eller stegepande med høje sider sættes over på mellemhøj varme. Smørret og olien kommer på. Når smørret lige har bruset vendes kålstrimlerne på panden, så de får et tyndt lag fedt på alle sider. Saltet drysses på og varmen skrues ned, så den er helt lav.

3. Fløden røres i og kålen sauteres på lav varme indtil den er lige netop mør. Det tager 10 - 12 minutter. Rør i den en gang i mellem, kom et par spsk. vand eller fløde på, hvis den begynder at tør for meget ud. Der skal være en smule væske i når den er færdig.

4. Kålen smager fantastisk til skinke, hamburgerryg og andet saltet/røget svinekød. Og hjemmelavede pølser!, stegt fisk og fjerkræ m.m.a. Flødevæsken er god på nye kartofler, som også er super til kålen, i stedet for smør. En så delikat måde at få kål på, at et par af mine kål-skeptiske venner spiser den med fornøjelse.

Vinen er Loire producenten Henri Bourgeois 'mindste' vin - Petit Bourgeois 2006. På Sauvignon blanc druen, som ofte laver vin, som går godt til grønne grønsager. Jeg har skrevet om den før her på bloggen. Den er genial til asparges, især de hvide, og er en dejligere og billigere vin end den næste på rangstigen, husets almindelige Pouilly Fumé. Først når man kommer et trin til op - også i pris - kommer stjernerne...

Er også den perfekte ledsager til mellemdesserten af gedeost.

Ingen kommentarer: