torsdag den 29. oktober 2009
Doyenne
onsdag den 28. oktober 2009
Grisetæer på hold
Reddet, blev jeg, af en invitation til fødselsdagsmiddag hos Big Due, vores lokale italiener. Dejligt selskab, ret hyggeligt sted. Fik bl.a. en rigtig god aubergine med mozarella og tomat og lækker tartufo is. Tæerne kan få endnu en nat i deres gelegryde i køleskabet.
mandag den 26. oktober 2009
Fyldte kyllingoverlår og hvild hvidvin
Inden havde jeg været en tur hos Kultorvets økoslagter og fået nogle af landets bedste opdrivelige lår. Kødet smager bare godt og er fuld af kraft og tyngde. Ingen 28 dag gamle kyllinger her. Smagen er intens, lidt fylder meget og et overlår er rigeligt til et måltid.
4 store kyllingoverlår
75 g. god bacon i tern
2 skalotter, i tern
det hvide af 1 porre, i tern
lidt rapsolie til stegning
1 lille fed hvidløg, hakket fint
en håndfuld valnødder, groft hakkede
4 stilke frisk estragon, bladene pillet af stilkene
salt og friskkværnet peber
1 glas tør hvidvin
2. Imens udbenes overlårene. Meningen er at få så lidt kød med ud sammen med benet, måske skal man øve sig et par gange. Sæt benene til side.
3. Lårene lægges med skindsiden nedad. Fyldet lægges på. Lårene pakkes sammen i skindet, og pakkerne bindes sammen med snor. Kødnål kan nok også bruges, køkkensnor ser bare så fint ud. Det kan være lidt uhandigt, at få lukket pakkerne...
4. Pakkerne kommes med undersiden opad i et ovnfast fad. Salt og peber drysses på og lårene brunes 8 minutter på øverste hylde under ovngrillen. Så vendes skindsiden oppe. Endnu en gang salt og peber, og endnu en gang bruning i 8 minutter. Hold lige øje, ting under grillen kan blive hurtigt sorte.
Vinen denne gang er en Viognier, både i fadet og i glasset. Fra Argentinsk Candela, 2007, jeg har roste den før. Det er nemlig sjældent, at vin af Viognier-druer, som dyrkes udenfor deres oprindelige hjem i den nordlige Rhônedal, smager så Viognier-agtig.
Med de karakteristiske strejf af eksotiske blomster og abrikoser, og en skøn, kompleks tyngde. Havde jeg råd, var hylderne fyldte med Viognier'er fra Rhône. Når jeg ikke har det, er det denne, jeg bliver ved at vende tilbage til.
søndag den 25. oktober 2009
Artiskokhjerte
Der er fyldte kyllingeoverlår i ovnen, grisetæer i gryden for tredie og sidste time og en salat af nogle af de sidste blade fra haven med lune figner i eddike og citronstegte skiver af artiskokhjerte. Jeg glæder mig til mad...
For tiden arbejder jeg med at forbedre noget af den kommunale mad til ældre. Kan vi gør sådan, at mange får denne følelse, mens de venter på deres mad, bliver jeg lykkelig.
fredag den 23. oktober 2009
Enkelt
Ristet kastanier til dessert. Kastanier er det rene efterår. De er friske, når de er blanke og uden noget særlig luft mellem skal og nød, når man trykker på dem med tommelfingeren.
Så får de ca. 40 minutter ved 180°C i ovnen - eller noget tilsvarende under grill-lågen eller i kullene hos en lille vogn på et gadehjørne i Alicante i oktober - indtil de er gennembagte og skallerne åbner sig.
søndag den 18. oktober 2009
Mør, mør lammebov
Jeg plejer at bruge spidskommen, koriander og hvidløg, denne gang fulgte jeg min iranske slagters råd, og gned lammet med hvidløg og 'syvkrydderier'. I købepose, en blanding af kanel, ingefær, sort peber og... Hverken spidskommen eller koriander. Til 3 voksne, 2 børn og et par dages frokost er der brugt:
et lammebov på ca. 2 kg.
20 g. blød smør
1 fed hvidløg, presset
et par spsk. syvkrydderiblanding
2. Ovnen skrues ned til 160°C og lidt vand kommes i bradepanden. Boven steger videre indtil kødet er blødt og løsnes nemt fra benene med en gaffel, det tog 4 timer i går. Dryppes ca. hvert kvarter med skyen.
de sidste baby auberginer fra drivhuset, i halve
en kvæde, i lange tern
1/4 selleri, i tykke tændstikker
5 majroer, skrællede og i både
5 pastinakker, i tykke skiver
200 g bulghur
1 skalotteløg i både
olivenolie
salt
1. Løgene svitses bløde i olien på en panden. Bulghuren svitses med et par minutter.
Især kvæden og auberginerne var vi vilde med. Kvæden hittede hos børnene. Lammet var lige så godt med syvkrydderierne som det plejer at være.
Vinen - Le Ragoses Valpolicella Ripasso 'Le Sassine' - var fint til. Vi glemte at smage den røde Lambrusco - men blev enige om bagefter, at den nok også havde passet fint.
Udover Diwali-lysene på trappen op til første sal havde vi lys udendørs og et bål i stativet. Smukt, festligt i mørket... skøn aften.
Labels:
børnene kan lide den,
grønt / veg,
kød / meat,
vin / wine
onsdag den 14. oktober 2009
Portions-æbletærter med fin mørdej
400 g. hvedemel
270 g. koldt smør
korn fra 1 stang vanilje
100 g. sukker
en smule salt
1,5 æg (de sidste halv gemmes til pensling)
1. Smørret skæres i skiver og hakkes i en food processer sammen med mel, vanilje, sukker og salt. Æggene tilsættes og massen hakkes videre indtil den er ensartet og ligner fugtigt sand.
2. Dejen tages op og samles hurtigt. Den røres så lidt som muligt med hænderne og må ikke æltes, det går ud over sprødeheden. Dejen deles i 3, pakkes ind i plastfilm og opbevares på køl indtil den skal rulles ud.
Det er bedst med madæbler til fyldet. Vores træ har ikke alt for søde spiseæbler, så der skulle noget citronsaft i, så det blev syrligt nok. Til 1 store eller 6 små tærter bruges:
6-7 æbler, uden skræl og kernehus, skåret i tynde både
lyst rørsukker
saft og skal af ca. 1/2 citron
2. Dejen rulles ud og kommes i tærteformene. Jeg kan bedst lide den tynd, ca. 2-3 mm til de små tærter. Der prikkes huller i bundene og æblerne fyldes i. Der kan pyntes med dej ovenpå, hvis man, som assistenten, bliver optaget alt det flotte, der kan laves med dejen. Dejkanter og evt. pynt pensles med det sidste halve æg.
3. Tærterne bages i en forvarmet 220° ovn indtil æblerne er bløde og dejen er gylden. Det tog 25 minutter forleden uden konvektion. Bliver dejen for mørk inden den bliver sprød eller før æblerne er færdige kan varmen skrues ned til 200° eller et stykke staniol lægges over.
4. Tærterne afkøles og tages ud af formene. Jeg kan bedst lide dem lune. Skal de være helt flotte kan de abrikoteres - pensles med lunet abrikosgele, en skefuld pr. lille tærte. Der går noget tid bagefter før geleen tørrer, og tærterne kan spises, vi kom ikke så langt her.
Labels:
bagt / baked,
børnene kan lide den,
dessert,
frugt / fruit
tirsdag den 13. oktober 2009
Frostbuketter og chablis-glæde
Ikke noget, jeg ellers dyrker... at drikke mere end et par glas ad gangen, men denne er en af gangene. Vinen smager uanstændigt godt. En Premier Cru, marken hedder La Fourchaume, årgang er 1985. Waaaauw. Smør og ristet brød... på den bløde måde. Som bakker op om - og ikke overdøver - mineralerne og den smule frugt, der er tilbage.
Jeg bruger tit ordet perfekt, så der må findes en større superlativ til at beskrive den måde, vinen gik sammen med poussinen og den braiserede bladselleri på.
Tænk, at noget kan smage så umanerligt godt! Og tænk, at tirsdag aftenens næsten-fast-food aftensmad kan være så stor en oplevelse...
mandag den 12. oktober 2009
Svin i cider med gulerødder og kastanier
Kødet skal også være godt, det er ikke så længe siden jeg fik noget stegt flæsk, som havde den ramme smag, svinekød kan få. Som i sin tid gav lysten til at blive vegetar... Og den var øko, så ingen garanti der.
Købt så kød fra Pers Griseri - på frost i Stengårdens gårdbutik - som jeg ved holder griseliv og -smag højt. Fin smag. Lidt mere sej vel pga. alt udendørslivet, men det gør ikke noget, når det skal braiseres. Kødet er ikke billigt, men hellere lidt godt...
6 mindre nakkekoteletter, ca. 800 g.
15+15 g. smør
2-3 spsk. rapsolie
25 g. bacon
1 store skalotteløg, i både
1 fed hvidløg, i tynde skiver
1/2 flaske tør æble cider
1 spsk. æble eddike
6 gulerødder, i store stykker
salt og friskkværnet peber
1 gren timian
200 g. kogte kastanier
1/3 tsk. rørsukker
1. Koteletterne brunes på en pande i de første 15 g. smør og rapsolie. Stilles til side. Bacon, skalotteløg og hvidløg svitses uden at tage farve på samme pande. Stilles sammen med koteletterne.
2. Panden koges af med cider og æble eddike, indtil væsken er kogt ind til det halve. Koteletter og løg kommes i en tung gryde med låg, som kan gå i ovnen. Cider tilsættes sammen med gulerødder, salt, peber og timian.
3. Koteletterne simres under låg ved 150° i ovnen indtil de er så møre, at de kan skæres med en ske. Det tog 2 timer her. Gulerødderne bliver ret bløde, næste gang kommer jeg dem i efter den første time.
Billederne er lidt misvisende, jeg lod alligevel være med at bruge æbler og tørrede Karl Johansvampe. Rigtig valgt, synes jeg bagefter. Kastanierne er også det rene pynt. De var i baghånden, hvis kvaliteten af de forkogte franske skulle svigte. Heldigvis...
Æblerne, Holsteiner Cox, blev kogte i stedet sammen med samme mængde persillerod, og så stavblendet til en overraskende lækre puré. Som passede perfekt til kødet. Cider til. Inkarnation af efteråret.
lørdag den 10. oktober 2009
Danmarks bedste chokomælk
Den har den tykke fornemmelse, jeg altid har kunne lide ved Cocio. Men smager helt anderledes af rigtig chokolade. Selve mælken kommer fra Øllingegaard. Vaniljesmagen er kraftig, måske for meget for nogen, jeg kan godt lide det i små mængder.
Den er bedst, synes jeg, drukket i små slurke som dessert. Og med 3% fedt vælter det ingen kaloriebudgetter. Ikke billig, men alle pengene værd.
onsdag den 7. oktober 2009
Gulerod himmel
De er saftige og sødmefyldte uden at være kedelig søde. Der er en smule ekstra... god... smag... i smagen. Men det er konsistensen, som er åbenbaringen. Kødet er blødt, men fast, uden spor af noget træet eller fiberagtigt. Jeg prøver at finde noget at sammenligne med.... Hvis de var lidt blødere vil jeg sige marcipan...
De er sjov korte i faconen, uden en kedelig, bitter krave i toppen. Sorten er fra 1820, står der på pakken. Købt hos Fuglebjerggaard. Tænk hvis det var helt almindeligt, at kunne købe sådan nogle helt vidunderlige gulerødder nede i den lokale...
mandag den 5. oktober 2009
Osso buco med ansjoser
Jeg var ikke til tomat, en vigtigt brik i den sædvanlige opskrift. Købte i stedet ind til cider, kastanier og kantareller, efter inspiration fra Paula Wolfert og Silver Spoon-kogebogen. Men kunne ikke slippe fornemmelsen i munden af, at kombinationen nok er bedre til gris.
4 stykker osso buco, ca. 1,2 kg.
3-4 spsk. hvedemel
salt og friskkværnet peber
2 spsk. olivenolie
2 spsk. smør
5 italienske ansoser
2 små løg, i tynde både
1 fed hvidløg, i tynde skiver
1 glas tør hvidvin
1. Olie og smør varmes op i en tung pande eller gryde, som kan have kødet i et lag - det bliver mindre efterhånden - og som kan gå i ovnen. Melet spredes ud på en tallerken med salt og peber.
2. Når smørret holder op med at bruse vendes kødstykkerne i melet. De brunes i smør/olien og lægges på en tallerken efterhånden som de bliver færdige. Varmen sænkes og løg og hvidløg svitses gyldne i fedtstoffet.
Dampet blomkål var fint til, dejlig let sammen med det noget bastante kød. I glasset var den samme hvidvin, som kødet fik - den spanske Bodegas Fillaboas Albariño.
søndag den 4. oktober 2009
Bloginspiration
Allerførst tak til Lars på Grydeskeen for en flot list over danske madblogs.
Jeg gik på opdagelse, one thing leads to another og jeg kom ind på en blog om mad i Obamas Hvide Hus. Interessant, selv efter sidste uges Obama-overload. En del om den nye, politiske fokus, der er kommet på sunde, lokalproduceret mad. Bl.a. hos Landbrugsministeriet, USDA.
Noget som kyndige madfolk, med Alice Waters i spidsen, pladerede for, da Obama blev præsident. Der er også en del om familiens personlige kok, Sam Kass, the White House Garden og fruens aktiviteter på området, senest åbningen af en Farmers Market i det hvide huses hood. Og selvfølgelig menuerne mm. fra diverse officielle middage...
Jeg faldt også inde i nogle gode vinblogs, tænk, der er så mange andre, som også er vilde med Loire vine, for ikke at sige dem på Chenin blanc og især Savennieres. Mere om dem senere, osso'en er klar.
lørdag den 3. oktober 2009
Syseng
5-6 stilke overhældes med en halv liter kogende vand og trækker i 10 minutter.
De forskellige mynter bor i krukker på terrassen. Det ser fint ud og dufter godt, lige der, hvor vi går og sidder. Men mest er det for at holde styre på dem, de overtager hurtigt pladsen fra mere bly naboplanter, hvis de står i haven.
Skulle teen have været egentlig behandlende og ikke bare noget rart, ville jeg have plukket salvie i stedet for. Så skulle jeg også have været meget syg eller ret hardcore - salvie er effektiv, men smager skrækkelig i de mængder. Lidt honning hjælper, meeen...
1 spsk. friske blade til en kop vand, trækketid 10 minutter. 1 tsk., hvis det er tørret salvie.
Abonner på:
Opslag (Atom)