Sider

mandag den 12. oktober 2009

Svin i cider med gulerødder og kastanier

Sidste weekend blev osso buco'en lavede med ansjoser, cider og kastanier blev gemt til et fint stykke svinekød.

Kødet skal også være godt, det er ikke så længe siden jeg fik noget stegt flæsk, som havde den ramme smag, svinekød kan få. Som i sin tid gav lysten til at blive vegetar...
Og den var øko, så ingen garanti der.

Købt så kød fra Pers Griseri - på frost i Stengårdens gårdbutik - som jeg ved holder griseliv og -smag højt. Fin smag. Lidt mere sej vel pga. alt udendørslivet, men det gør ikke noget, når det skal braiseres. Kødet er ikke billigt, men hellere lidt godt...
Listen af ingredienserne er lang, opskriften er nem! Til 4 bruges:

6 mindre nakkekoteletter, ca. 800 g.
15+15 g. smør
2-3 spsk. rapsolie
25 g. bacon
1 store skalotteløg, i både
1 fed hvidløg, i tynde skiver
1/2 flaske tør æble cider
1 spsk. æble eddike
6 gulerødder, i store stykker
salt og friskkværnet peber
1 gren timian
200 g. kogte kastanier
1/3 tsk. rørsukker

1. Koteletterne brunes på en pande i de første 15 g. smør og rapsolie. Stilles til side. Bacon, skalotteløg og hvidløg svitses uden at tage farve på samme pande. Stilles sammen med koteletterne.

2. Panden koges af med cider og æble eddike, indtil væsken er kogt ind til det halve. Koteletter og løg kommes i en tung gryde med låg, som kan gå i ovnen. Cider tilsættes sammen med gulerødder, salt, peber og timian.

3. Koteletterne simres under låg ved 150° i ovnen indtil de er så møre, at de kan skæres med en ske. Det tog 2 timer her. Gulerødderne bliver ret bløde, næste gang kommer jeg dem i efter den første time.

4. De kogte kastanier glaseres let på en pande i de sidste 15 g. smør og sukker. De fordeles over koteletterne ved servering.

Billederne er lidt misvisende, jeg lod alligevel være med at bruge æbler og tørrede Karl Johansvampe. Rigtig valgt, synes jeg bagefter. Kastanierne er også det rene pynt. De var i baghånden, hvis kvaliteten af de forkogte franske skulle svigte. Heldigvis...


Æblerne, Holsteiner Cox, blev kogte i stedet sammen med samme mængde persillerod, og så stavblendet til en overraskende lækre puré. Som passede perfekt til kødet.
Cider til. Inkarnation af efteråret.

Ingen kommentarer: