Sider

onsdag den 14. oktober 2009

Portions-æbletærter med fin mørdej

Assistenten, som er lige blevet 6, vil ude og plukke æbler fra træet og bage en kage med dem. Vi endte med at lave små tærter. Med den mest delikate af mørdejene, pâte sablée, lavet med æg og sukker, så den er helt skør og sprød. Til 3 tærter i almindelig størrelse eller 20-25 små bruges:

400 g. hvedemel
270 g. koldt smør
korn fra 1 stang vanilje
100 g. sukker
en smule salt

1,5 æg (de sidste halv gemmes til pensling)

1. Smørret skæres i skiver og hakkes i en food processer sammen med mel, vanilje, sukker og salt. Æggene tilsættes og massen hakkes videre indtil den er ensartet og ligner fugtigt sand.

2. Dejen tages op og samles hurtigt. Den røres så lidt som muligt med hænderne og må ikke æltes, det går ud over sprødeheden. Dejen deles i 3, pakkes ind i plastfilm og opbevares på køl indtil den skal rulles ud.
Dejen kan fint fryses, så det er godt, at lave hele portionen. Den holder et par måneder i fryseren. Der kan også tilsættes 100 g. malede mandler, så er smagen så god, at man kan tude...

Det er bedst med madæbler til fyldet. Vores træ har ikke alt for søde spiseæbler, så der skulle noget citronsaft i, så det blev syrligt nok. Til 1 store eller 6 små tærter bruges:

6-7 æbler, uden skræl og kernehus, skåret i tynde både
lyst rørsukker
saft og skal af ca. 1/2 citron
1. Æble-bådene vendes med sukker og citron. Mængderne er afhængig af æblernes smag, fyldet skal både være sødt og syrligt, man må smage sig frem.

2. Dejen rulles ud og kommes i tærteformene. Jeg kan bedst lide den tynd, ca. 2-3 mm til de små tærter. Der prikkes huller i bundene og æblerne fyldes i. Der kan pyntes med dej ovenpå, hvis man, som assistenten, bliver optaget alt det flotte, der kan laves med dejen. Dejkanter og evt. pynt pensles med det sidste halve æg.

3. Tærterne bages i en forvarmet 220° ovn indtil æblerne er bløde og dejen er gylden. Det tog 25 minutter forleden uden konvektion. Bliver dejen for mørk inden den bliver sprød eller før æblerne er færdige kan varmen skrues ned til 200° eller et stykke staniol lægges over.

4. Tærterne afkøles og tages ud af formene. Jeg kan bedst lide dem lune. Skal de være helt flotte kan de abrikoteres - pensles med lunet abrikosgele, en skefuld pr. lille tærte. Der går noget tid bagefter før geleen tørrer, og tærterne kan spises, vi kom ikke så langt her.

Ingen kommentarer: