Sider

mandag den 8. september 2008

Tagliatelle med Karl Johan

Skønt efter sidste års svampefattighed at få en del Karl Johan'er i kurven bare på korte ture her i weekenden. Begge dage - og i vores nærmeste skov.

Nogle Rødmende Fluesvamp - i kurven - og små Brunstokket Rørhat - foran på billedet - kom også med hjem, men det er de store Spiselige rørhatte, Karl Johan, der gør mest lykke i gryden. Nogle blev sat til tørring, andre blev til en helt enkel svampesauce til tagliatelle. Til forret til 3 bruges:

et par store Karl Johansvampe, børstet rene og skåret i skiver
en god klat smør
1/2 glas hvidvin eller et par spsk. citronsaft
1/2 dl. piskefløde
salt og peber
et par spsk. finthakket persille
125 g. tørret eller tilsvarende frisk
tagliatelle
evt. parmesan til at rive over ved bordet
1. Smørret smeltes på en pande, og svampeskiverne steges over mellemhøj varme. Lad varmen være højere, hvis svampene indeholder meget væske, f.eks. hvis de er plukkede i vådt vejr. Skru ned, når svampene har smidt vandet, og lad dem begynde at blive en anelse brune i kanterne.

2. Når de begynder at hænge lidt i tilsættes vinen, som koges af et par minutter. (Hvis der bruges citronsaft, kommes den først i efter fløden.) Så kommes fløden i og salt og peber, og saucen koges ind på laveste varm. Den skal have nogle få minutter, fløden skal opsuges, men saucen skal stadig være våd. Smag til, husk at smagen fortyndes, når den kommer på pasta'en.

3. Tagliatelle'en koges, så den er en smule på den ufærdige side af al dente, mens saucen laves. Saucen kan fint tages af varmen, hvis pasta'en ikke er helt klar. Hellere det, end at pasta'en venter på saucen. Varm saucen så lige igennem, og vend den afdryppede tagliatelle i. Rør et minut eller to, smag til og vend persillen i til sidst. Servér straks.
Vin eller citronsaft giver svampesauce på fløde en lille kant, som holder den fra at blive vammel. Saucen her fik det, som også kom i glasset, en lækker, smuk orange tysk rosé lavet på Spätburgunder, Pinot Noir. Købt hos Tysk Vinklub. Har rost den før, både her og der.

Ingen kommentarer: