Sider

onsdag den 24. september 2008

Græskarsuppe

Fik lavet en god græskarsuppe til et arrangement i går i The Food Agency regi. Til en gruppe politikere, som var på rundvisning på Stengården, vores lokale øko-landbrug.

Der gik dogme i det, og udfordringen blev at maden skulle være 100% økologisk, af kun danske sæsonvarer, og grønsager udelukkende fra Stengården. Snød ved citron og vaniljestang til æbleisen... dog begge øko. Og er Læsøsalt øko?

Lavede også noget til middag i aften. Der er 2 hemmeligheder ved god græskarsuppe: 1) græskarene skal være fastkødede - f.eks. hokkaido - og ikke de mere vandige, lidt trævlede, man bruger til syltning; 2) suppen skal smages til med noget sødt og noget syre. F.eks. fra den flaske gastrik - indkogt eddike og sukker - man har i (køle)skabet. Græskarsuppe til 6 laves af:

1 hokkaido eller anden fastkødet græskar
3 skalotter, finthakkede
en klat smør
1 l. vand
salt
nogle spsk. gastrik
1. Smørret smeltes i en gryde og skalotterne steges bløde på lav varme. De koges nærmest i smørret - så kommer deres sødme frem. Græskaret skrælles og skæres i tern. Når løgene er bløde vendes græskartern i smørret et par minutter. Så tilsættes vand og salt.

2. Når græskaret er mør - efter ca. et kvarter - blendes suppen. Nemt med en stavblender. Så skal suppen smages til. Først med gastrik. Lidt ad gangen. Måske skal der også mere salt og vand i. Det kan tage lidt tid at smage til - brug den gerne, for græskarsuppe bliver himmelsk, når man rammer den helt rigtig balance mellem græskarets naturlig fadhed og sødme, og den tilsatte syre.

Det er godt med noget på ved servering. Her er der stegte baconstrimler - øko, fra slagter.dk, wauw, virkelig god bacon. Og hurtigstegte, tynde strimler porretoppe.

Vinen er Clairet 2006 fra danskejede Chateau de Haux. En dejlig lys rødvin, som jeg ikke synes smager helt så godt som den plejer. Måske skulle den have ligget et år til... Men den er god nok, og en god ledsager til suppen.

2 kommentarer:

Henrik Hjortdal sagde ...

Kims græskarsuppe er himmelsk - jeg har selv smagt den.... blød, rund og alligevel markant - den kan I roligt prøve---

Henrik

kimmm sagde ...

dejligt at den smagte dig!

Kim