Kristian siger, han var 18 før han ville røre ved surrib, en klassisk sønderjysk frokostret, som hans far spiste med fornøjelse. Jeg er noget ældre.
Den har også odds'ene imod sig i forhold til markedsføring - surrib er hverken forførende i beskrivelsen eller specielt tiltalende at se på. Men skønt smager den, med sit stive svinefedt og sin eddike-husblas. Til en frokostret til 8-10:
1 kg. kogeflæsk
3/4 l. vand
1/4 l. eddike
2 tsk. salt
15 sorte peberkorn
5-6 laurbærblade
1 løg
5-6 blade husblas
1. Flæsken koges sagte i et stykke med alle ingredienser, undtagen husblas. Det tager ca. 1 1/2 time. Suppen skummes og sies - gem peberkorn og laurbærblade. Smag den til, der skal evt. lidt mere eddike, salt eller noget sukker i. Kødet afkøles, befries for sværen og skæres i skiver.
2. Husblasen udblødes i koldt vand. Bladene tages op og vrides let, og så røres i den godt håndvarme suppe. Suppen må ikke bliver for varm, så kan husblasen danne trævler.
3. Læg kødskiverne i en skål sammen med de gemte peberkorn og hæld suppen over. Pynt med laurbladene. Lad surribben stivne i køleskabet, der går 2-3 timer. Surrib holder sig i flere dage på køl.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar