Sider

søndag den 25. marts 2007

Grønt salat

Salater kan laves på tusinde måder og med alle mulige ingredienser. Denne grønt salat blev lavet på mere eller mindre samme måde hver gang i mit barndomshjem, og indeholder grøn salat og løg, eventuelt agurk. Jeg laver stadig min basis grønt salat sådan. Ingredienserne til 4 personer er:

1 romaine- (romani-, romer-) salat eller nyplukket, blød salat
1/2 velsmagende løg
1/2 agurk evt.

ca. 2 spsk. jomfruolivenolie
ca. 1/2 spsk. god rødvinseddike
salt og friskkværnet sort peber


Romainesalat er sprød og har en nøddeagtig og let bitter smag. Salaten vaskes og tørres godt. Er salaten våd, hænger olien ikke fast til bladene, og dressingen - og salaten - bliver sjasket.
Løget skæres i papirtynde både.
Vil man have agurker i, skæres de i papirtynde skiver. Dressingen af olie og eddike laves direkte på salaten. Det tager lidt øvelse at udvikle fornemmelsen for, hvornår mængderne er de helt rigtige.

Men det er værd at øve sig på, salaten får en anden smag, end når olie og eddike mm. blandes til dressing før de kommer på.
Formålet med metoden er at olien kommer til at lægge sig som en tynd hinde på grønsagerne. Når eddiken, som er vandigt, dryppes så på, lægger den sig udenpå olien.
Olie, salt og peber kommes på salaten. Salaten vendes godt med en gaffel og ske, så at olien bliver godt fordelt. Dryp så eddiken på. Vend salaten igen for at fordele den. Man kan eksperimentere med, hvor længe inden serveringen, dressingen skal kommes på. Romainesalaten mister ikke sin sprødhed så hurtigt som de blødere salattyper - jeg spiser tit rester af grønt salat dagen efter.

Ingen kommentarer: