Det er kvædesæson. Jeg er desværre flyttet fra mit kvædetræ, men grønthandleren har ok kvæder fra Tyrkiet. Modne kvæder har en gennemtrængende, vidunderlig duft. Et par på køkkenbordet får hele huset til at lugte fantastisk.
Kvæder er sure og hårde som sten, når de er rå, så de skal koges eller bages før de spises. Her er de store pærekvæder, der bruges - de små frugter fra pyntebusken, japansk kvæde, er også spiselige.
Kvæderne skrælles og kernehusene fjernes. De skæres i store både og koges i 10 minutter med:
ca. 1,5 spsk. rørsukker per kvæde
vand nok til lige at dække
en stang kanel
De syltede kvæder holder sig i lagen i nogle dage i køleskabet. De er gode som morgenfrugt til yoghurt og som tilbehør til cremede mælkedesserter som is og panna cotta. Og er en klassisk ingrediens i marokkanske taginer, f.eks. lam med kvæder.
Kvæderne her har en mild smag og farven som pærer. Koges eller bages de i længere tid, bliver de smuk orange og får en stærkere, sød (fra sukkeret) og syrlig smag. Skal de kunne holde sig i længere tid - og kvædesyltetøj er en lækkeri - skal de koges med mere sukker i vægtforholdet 1:1 og puttes straks i sterile glas eller henkoges.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar