Sider

lørdag den 8. maj 2010

Dhal og dhalsuppe

Jeg havde et par bøtter indisk rødlinse suppe med mig på hospitalet, så jeg ikke skulle risikere at få noget grum, kunstig proteindrik efter operationen. Det viste sig også at være en hjælp til at få maven i gang efter narkosen, da der næsten ingen fibre var i den stakkels hospitalsmad.

Suppen er lavet på rester af dhal, en karry af røde linser. Smagen bliver mest interessant, når man bruger hele krydderier og selv støder dem. Det gøres nemt i en kaffemølle.

Til dhal og en rest til suppe til 4 bruges:

350 g. røde linser
4 dl. vand
1 tsk. salt
50 g. smør eller klaret smør (ghee)
1 spsk. stødt korianderfrø
2 tsk. stødt spidskommen
2 tsk. hele gule sennepsfrø
1/2 tsk. gurkemeje
1/3 tsk. stødt kanel
1/3 tsk. stødt cayenne
1/3 tsk. stødt ingefær
1/3 tsk. stødt nelliker
evt. lidt citronsaft
1. Linserne koges møre i vandet med salt, det tager ca. 20 minutter. Der skal røres, linserne brænder nemt på. Linserne her er nogle særlige lækre, meget små af slagsen.

2. Smørret smeltes i en anden gryde, som kan rumme linserne. Krydderierne steges et par minutter i smørret, så aromaerne frigives.

3. De kogte linser vendes sammen med krydderierne og steger i nogle minutter. Dhalen smages til, der skal evt. citronsaft, mere salt eller andre krydderier i. Den kan spises med det samme, men smager bedre efter et par dage.


Skal der laves suppe af resten bruges:

1/4 af dhal'en
vand, evt. grønsagsboullion
1-2 tsk. rørsukker
saft af 1/2 citron

1-2 dl. piskefløde
et par spsk. hakket persille
evt. lidt hakket mynte

1. Dhal'en varmes igennem med vand eller fond, sukker og citronsaft. Fløden tilsættes og suppen smages til. Den hakket persille og/eller mynte kommes på de enkelte portioner. Stegt bacon hører ikke traditionelt til, men smager også godt på.
Dansk VinCenters Nordlund, her fra første årgang, 2002, er virkelig god til dhal. Vel og mærke i en ikke særlig chili-stærk udgave. Lidt overraskende, men dens lillebror, Lillelund, passede også suverænt godt til - en mild - lammetagine.

Det er faktisk noget af den slags mad, som jeg synes har passet allerbedst til centrets vine. Det er noget med de sødmefulde, lidt dunkle toner, som går godt til de varme krydderier, som kanel og nelliker. Og smage, der samler spidskommen og koriander op. Lykkelig
kombination.

Ingen kommentarer: