Sider

tirsdag den 15. december 2009

Svesker i Armagnac

For tiden er der gang i nogle forskellige juleprojekter. Lidt overraskende... ting, der slet ikke er planlagte. Lysten dukker bare op. Ren overskudsfølelse. Eksperimenter med risengrød. Kage-grotten. Disse svesker i Armagnac.

Sveskerne skal ligge et par uger, så skal nogle af dem bruges til is med svesker i Armagnac. Sveskerne er fra Agen i Frankrig, som går for at være nogle af verdenens bedste. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men sidste år smagte jeg dem op mod nogle californiske fra Sunkist, og de vandte med længder. Så indtil videre...

De har trukket i te siden i går, Darjeeling, efter råd fra Paula Wolfert, som siger at teen skal være baseret på Orange Pekoe. Der er brugt:

1/2 l. nylavet te
500 g. Agen svesker uden sten
125 g. rørsukker
3/4 dl. vand
3,5 dl. Armagnac

1. Sveskerne trækker i teen i køleskab natten over.

2. Næste dag koges sukkeret op med vandet. Siruppen koges igennem et par minutter og afkøles.
3. Teen hældes fra og sveskerne tørres. De kommes i et pinligt rent 3/4 l. glas med tætsluttende låg - mindre end glasset på billedet, de kommer i en ny i morgen. Den afkølede sukkerlage kommes over. Armagnac'en hældes på. Er sveskerne ikke helt dækket fyldes der op med Armagnac.

4. Sveskerne trækker i et par uger før de er klar til brug. De opbevares koldt og mørkt, f.eks. i køleskab, og kan holde sig et års tid, når man husker kun at bruge rene skeer at tage sveskerne op med.


2 kommentarer:

Signe sagde ...

Svesker og sprut er bare en supergod kombination - det lyder lækkert med te-sukkerlagen også.

kimmm sagde ...

Hej Signe
Ja, det er! Svesker er jeg også bare vild med på de fleste måder - og teen får dem til at smage endnu mere sveske-agtige.
hilsen Kim