English
tirsdag den 29. maj 2007
Jordbær
English
mandag den 28. maj 2007
Marinerede babyartiskokker
Artiskokkerne renses, dvs. at alt det, som ville være ubehageligt at få i munden fjernes. De yderste blade brækkes af, stilken skæres af, hvis den er trævlet. De seje toppe af resten af bladene skæres af på skrå, så der fjernes mere af de ydreliggende blade og mindre af de inderste. Artiskokkerne halveres.
De halve artiskokker koges halvmøre i vand tilsat salt og saften fra en halv citron, som gør, at de ikke bliver brune. Det tager 8-10 minutter. Tages op og dryppes af. Simrer videre på meget lav varme i en gryde med marinade, indtil de er møre. Denne gang består marinaden af et par spiseskeer god jomfrueolivenolie, et par spiseskeer citronsaft, et par grene timian, et halveret hvidløgsfed, salt og friskkværnet peber.
English
Let tomatsuppe
Min 3 1/2-årige assistent vaskede tomater og hvad der ellers var i nærheden. Jeg ridsede et kryds i skindet, blancherede dem et minuts tid i kogende vand og flåede dem.
English
torsdag den 24. maj 2007
Bønner med skinke... igen
Det smagte bare godt, jeg følte mig priviligeret og åbnede en flaske Barolo til. Cascina Cucco 'Vigna Cucco' 1997 fra Carlo Merolli. En god oplevelse, forførende som Barolo kan være.
mandag den 14. maj 2007
Flødekogte hvide asparges
500 g. hvide asparges
1/4 tsk. salt
1/2 tsk. sukker
1/2 dl. piskefløde
1. Rens aspargesene and skære dem i stykker. Læg hovederne til side. Bring en halv liter vand i kog med saltet og sukkeret. Kog aspargesstykkerne i 8 minutter, lad hovederne koge med de sidste 4 minutter.
2. Hæld vandet fra og tilsæt fløden og lidt mere salt. Lad aspargesene koge på mellemhøj varm uden låg indtil fløden er kogt ind, det tager 4-5 minutter.
I glasset en hvidvin, som jeg lige nu er for doven til at stå op og check navnet på. Den var ok, en rest fra i går. Ellers havde jeg åbnede en Sauvignon Blanc fra St. Clair i Marlborough, New Zealand. Fra Bichel. For tiden en af mine foretrukne ledsagere til asparges, og en klar tilbagevisning af den gamle lærdom om, at vin og asparges ikke duer sammen.
søndag den 13. maj 2007
Hvide asparges
Hvide asparges skal skrælles, man kan godt købe en særlig aspargesskræller. Jeg bruger kartoffelskrælleren, starter fra bunden og tager alt det, der kan føles trævlet i munden. Er blevet benhård, og prøver ikke på at spare på aspargesene, det er virkelig trælst at få trævlerne i munden. Det er næsten helt op til spidsen. Er der noget træede i bunden, skæres det af.
mandag den 7. maj 2007
Årets første hornfisk
Denne blev renset og skyllet, og hoved og hale fjernet. Kroppen blev delt i fire stykker, rullet i mel og stegt på panden i lidt rapsolie, 3-4 minutter på hver side. I mangel af rugmel, brugte jeg spelt fuldkornsmel, det var fint.
Dampede bønner og nye kartofler til - nogle sødlige franske, der ikke var vandede. Havde jeg nænnede at plukke de små rabarberstilke i haven, havde der også været råsyltet rabarber. Purløg til kartoflerne glemte jeg bare.
Vinen var Sovrano 1998 fra italiensk Villa Fiorita, lavet på Sauvignon og Chardonnay i Piemonte og derfor klassificeret som bordvin. Købt hos Carlo Merolli. Med noget fadlagring, som fik den til at passe rigtig godt til fiskens stegeskorpe.
English
lørdag den 5. maj 2007
Bønner med skinke
I Spanien, hvor jeg lærte at spise det, bruger man de endestykker af lufttørret skinke, man enten selv har, eller køber billigt hos slagteren. Det er godt. Her i Farum har jeg 4 ud af 5 gange ikke nogen skinkeender i nærheden - så bruges bacon. Noget andet, også godt....
100 g. skinkeender eller bacon i små stykker og
1 skalotteløg
steges blidt i lidt olivenolie indtil løget er gennemsigt.
500 g. bønner i skiver
vendes i olien et par minutter indtil bønnerne har fået en stærk grøn farve og har et lag olie på. Så hældes
1/2 glas vand
i gryden sammen med noget salt og peber og bønnerne simre på laveste varme indtil de er møre. Dette er endnu en ret, hvor grønsagerne efter min mening ikke skal være al dente.
Her er der brugt brede snitbønner, de var færdige efter 15 minutter. Retten er endnu bedre med hestebønner - hvis de er unge, så tager det knap så lang tid. De ældre udgaver skal måske have en lille halv time. De kan spises varme eller ved stuetemperatur, og de er også gode et par dage efter.
English
torsdag den 3. maj 2007
Rabarberkompot med jordbær
De rabarber, jeg kunne få, var store og grønne, ikke jordbær- eller vinrabarber, som giver en smukkere lyserød farve. Kompotten skal bruges i en trifli, derfor er der vendt lidt jordbær i for farvens skyld. En ok ting at bruge de sydlandske jordbær til - som ikke smager af rigtige jordbær, men som frister slemt på illusionen.
1 lille bdt. rabarber, ca. 500 g.
2 dl. sukker, evt. mere
1 vanillestang
evt. 250 g. jordbær, vaskede og i kvarte
1. Skær rabarberstilkene ud i centimetertykke skiver. Læg dem i et ikke for tykt lag i et ovnfast fad. Flæk vaniliestangen og skrab kornene ud i sukkeret. Kom stængerne mellem rabarberne i fadet og drys sukkeret på.
2. Læg et låg af staniol på fadet og bag i ca. 20 minutter ved 180 °C indtil rabarberskiverne er møre. Smag på kompotten - hvis den skal være sødere, skal sukkeret i mens lagen er varme, så det kan opløses.
3. Skal der jordbær i, vendes de i, når kompotten lige er kommet ud af ovnen. Så beholder de form og farve, men får en anden, blødere konsistens end rå. Kompotten kan spises lun eller kold, alene og med fløde, og bruges i diverse desserter. Rigtig godt med hvid chokolade.
English
Abonner på:
Opslag (Atom)