En skål brændenældesuppe hører til forårsvelkomsttraditionerne, de indre bekræftelser på, at solen og foråret er kommet igen. En lettelse at konstatere, jeg er aldrig hundrede procent sikker om vinteren.
Brændenælder brænder - der plukkes med handsker eller med en plastikpose om hånden. Det er de nye skud - de yderste 2-3 centimeter - der bruges, cirka to deciliter per person. Jorden vaskes af i flere omgange koldt vand og bladene hakkes groft.
Et halvt, finthakket skalotteløg steges i lidt smør i en lille gryde. Når løget er gennemsigtigt vendes nælderne i og det hele steges endnu et par minutter. To deciliter hønsebouillon og peber - et par omgang med kværnen - kommes i. Suppen koges igennem i 3-4 minutter indtil brændenælderne er møre, og før de helt har mistet den grønne farve. Suppen smages til, der skal evt. salt i.
Som andre mørkegrønne blade - kørvel, spinat, sølvbede m.fl. - passer brændenælder godt til æg. Her æggesalat på ristet brød.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar