Sider

tirsdag den 14. december 2010

Granatæbler er december

Jeg har glædet mig over dem før. Granatæbler har været en del af mit liv, siden jeg boede et år i Spanien som ung. De kom frem på den store grøntmarked i oktober og var i sæson indtil efter Hellige Tre Konger i januar. Vi spiste dem hver dag. 

De er skønne friske og blandingen af syre og sødme - og den fantastiske rubinfarve - gør dem høj-brugbare i mad. I salater, med and, som syns- og smagsløfte til flødedesserter - som orange panna cotta med panforte, toskansk julenøddebrød. 
Toppen skæres af, kniven sættes ned i en kryds i midten af frugten. Skindet ridses videre halvvejs ned af granatæblet og det brækkes i kvarte oppefra.Så er det nemt at skubbe kernerne ud.
Den friskpressede juice kan bruges som en vinterversion af verjus, den friskpressede saft af umodne druer, til marinader og andre steder, hvor der er brug for en frisk syre - med lidt mindre syre og mere sødme. 

Tykflydende, mørkebrun sirup af granatæble - ikke den kunstige, røde grenadine fra 60'er barskabet, please - købes hos indvandrerkøbmænd og er super i marinader og til at glasere ting med - som kastanier og stegt andebryst. 

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Tror ikke der findes andre frugt(??) som er så smukke som granatæbler :-)

Mange hilsner
Birthe

foodfanatic sagde ...

Kære Kim
Du har ret. Det er virkelig en fantastisk flot frugt. Det er også også en af de ting, som jeg aldrig rigtig bruger - jeg ved simpelthen ikke hvad, jeg stiller op med et granatæble (udover altså lige at spise de små, røde stykker, som de er). Jeg har luret lidt på den salat med gåsebryst, og den lyder godt nok fremragende, og dine nævnte forslag lyder også lækre. Jeg tror, at jeg vil købe et snart, og se hvad jeg kan få ud af det.
Jeg kommer i øvrigt nok til at bruge lidt mere tid i København fremover, så hvis det stadig er tilfældet, når vi når sensommeren eller efteråret, så regner jeg med en svampetur under din vejledning :)
Kh Nadia

kimmm sagde ...

@ Newyorker, ja, de er bare smukke...jeg bliver virkelig glad hvert år, når de dukker op igen :)

@ Nadia, det ville være en fornøjelse at have dig med på svampetur. Håber det er af gode grunde, du skal være mere i Danmark...
kh Kim

Marian N. Larsen sagde ...

Det er først i år jeg rigtigt har fået øjnene op for granatæblet - og jeg har flere gange af fornøjelse af æblet i en salat med sort, quinoa, persille, feta og en marinade af æblecidereddike. YUM!

// Marian