Sider

torsdag den 2. december 2010

December = julekalender

Jeg er vild med julekalendertraditionen. At stoppe op hver dag og bemærke, at det er nu, her, vi er. Er der spørgsmål om julekalender i indfødtsretsprøven ville jeg i hvert fald bestå den del.

I år skal julekalenderne brede sig fra spisebordet fuld af historiekapitler og indpakket slik - i en evig kompromis mellem noget rimelig sundt, og noget, der får børnenes øjne til at lyse op - her til bloggen.

Jeg har ideer, men ikke en færdig plan, så jeg håber det holder med at poste hver dag. I hvert fald her fra d. 2 :) Der kommer nye opskrifter, gode ting fra andre år og hvad jeg ellers falder over, der lyser op i de kommende decemberdage.

2. december... Doyenne pærer. Dem har jeg også glædet mig over før, de er nogle af de bedste pærer, der findes. Tunge og saftige, og sød uden at være melet, når de er modne. Disse skal stå på køkkenbordet et par dage, før de er klare.

Sæsonen er nu, grønthandleren har haft dem i godt en måned og er man heldige, kan de også godt skaffes efter jul.
Den danske produktion er meget lille, pærerne her kommer fra Frankrig, hvor de er mere almindelige. De er ikke så safttunge, som de kan være, men smager ret godt alligevel.

De er gode skåret i både - med skræl - som morgenfrugt. Super til græsk yoghurt. Til dessert med valnødder i skallerne. Klassisk - og lækker - med blåskimmelost og et glas hvid dessertvin med ædelråd.

Så enkelt, at det næsten er banalt at skrive. Når osten er god, pærerne perfekt modne, valnødderne friske, så er det sublim mad.
Her er det tydeligt, hvad kvalitet betyder - er råvarerne rigtige gode, kan de stå selv og skabe en oplevelse. Så er det ikke nødvendigt med en masse andet i, for at lave spændende mad!

2 kommentarer:

Jesper sagde ...

Når du når allerede har åbnet op for ost og vin-kombinationen, er Doyenne også fantastiske med Comté og en ikke for sød Gewürztraminer!

kimmm sagde ...

Mmm, lyder godt... jeg må prøve med den super Comté, jeg har i køleskabet... gewürtzen må blive næste gang, tak for tippet!