Sider

lørdag den 24. april 2010

Koldhævede superboller

Går rundt herhjemme i solskin og blandt blomsterne og vender mig til at jeg denne gang har været heldig. Skal have de sidste resultater fra mikroskopi-prøverne i starten af maj, men muligheden for, at alt er ok, har overtaget pladsen i følelserne. Der kommer små eksplosioner af ren - skør - livslyst, verden er igen stor og fuld af muligheder.

Til hjemkomsten i torsdags havde Jonas - fra kogebogen - stablet en fødselsdag på benene. Mad og nogle gode flasker og gaver og mennesker - den fik jeg også med. Som sagt, heldig.Til den bagte han boller af en dej, som stod i køleskabet. Jeg bager ikke så meget, vil hellere købe brød af virkelige håndværkere som van Hauen. Denne dej er undtagelsen, man behøver ikke at være håndværker for at få et super resultat. Til 20-25 boller bruges:

1,5 l. koldt vand
10 g. gær
4-5 tsk. salt
1 spsk. rørsukker
ca. 2 kg. mel og gryn, i denne blanding er ca. 1/3 hvedemel, 1/3 durum 00 og 1/3 blandet grahamsmel og finvalset havregryn

1. Gæren opløses i vandet i et stort dejfad, som kan være i køleskabet. Salt og sukker røres i. Mel og gryn røres i indtil blanding er en udflydende dej. Det er nemmest at røre durum i til sidst, så klistrer det mindre.

Dejen skal ikke æltes, og den drypper ud af hånden, når den skal formes til boller på bagepladen. En blødere dej giver mere flade og saftige boller - perfekte til sandwich mm. Er dejen mere tør bliver bollerne højere og tørrere indeni.

2. Dejen dækkes til med en fugtig viskestykke og stilles på køl mindst 6 timer, gerne natten over. Den kan holde sig 4-5 dage i køleskab dækket med plastfilm, så den øverste lag ikke tørrer ud.

3. Ovnen opvarmes til 230°C. Bollerne formes på bagepapir, jeg gør det med hænderne, som dyppes i vand mellem hver - så hænger dejen ikke fast. Nogle gange efterhæver bollerne i 10 minutter, det er ikke altid, jeg kan se en forskel. Det er godt med sesamfrø, solsikker eller andet krymmel på. Jonas har penslet dem med æg - ikke altid, jeg gør det.

4. Bagepapiret kommes over på den varme bageplade. Ovnen skrues ned på 205 °C (varmluft) og bollerne bages i ca. 25 min. indtil de er gyldne og lyder hule, når der bankes på bunden. Det kan tage et par gange, før man finder ud af, hvordan tid og temperatur passer i ens egen ovn.

2 kommentarer:

foodfanatic sagde ...

Disse boller ser fantastiske ud. Dem må jeg prøve at lave. Er de også gode på andendagen og hvad med nedfrysning? De ser perfekte ud til en lækker sandwich.

kimmm sagde ...

Hej fanatic
Dejligt at høre fra dig.
Bollerne er super til sandwich og til at fryse. Jeg plejer at fryse dem med det samme, hvis ikke de bruges samme dag - så jeg ved ikke helt, hvordan de er på andendagen. Garanteret fint at riste.
Håber du har det godt i Hong Kong.