Sider

tirsdag den 22. september 2009

Lappe-laks

Mere fra den lappiske aften. Som helt sikkert skal prøves igen. Laksen filetteres og sættes fast på et bræt med træpindene, som på billedet. I Nordfinland foregår det ude i naturen, ifølge kokken laver man bålet først, så går man ned til elven efter laksen.

Brættet er af fyr eller gran fordi det er blødt, og pindene snittes af det, man kan finde. Ham, der viste os det, stak spidsen af sin kokkekniv igennem fisken og inde i brættet. Gisp. Så hamrede han pindene - der er snittet en lille spids -
i hullerne.

Ikke længere, end de er nemme at tage ud igen. Ikke mindre, end at fisken sidder fast, når brættet flyttes rundt.
Fisken drysses med lidt salt og sukker og brættet sættes fast, så fisken ikke står varmere, end man kan have sin hånd foran den. Der står den i nogle timer.
Ild og bræt justeres løbende, så fisken hele tiden har den rigtige, håndvarm temperatur. Vores laks var næsten færdig efter næsten 3 timer. Den tykkeste del var stadig for blød, så den fik en halv time til. Og var næsten perfekt.
Laksen fik en vidunderlig, blød konsistens. Ikke svært at forestille sig, hvor suveræn, den må smage, når fisken lige er hævet op af vandet.

Ingen kommentarer: