Sider

torsdag den 11. december 2008

Brachetto d'Acqui

Jeg har før skrevet om Brachettos fortræffeligheder, men må gør det endnu en gang. Til vores dessert aften forleden blev jeg igen begejstret over, hvor godt den passer til så mange forskellige slags desserter.

Den gav de tætsmagende mini chokolademuffins en tiltrængt løft. Og havde elegancen og samtidig letheden til at matche tilbehøret af appelsinsalat med gratineret sabayonne sauce.

Den var den helt rigtige til passionsfrugt panna cotta med sur-søde granatæblekerner og panforte. Lethed og syre til at balancere panna cottaens fløde. Rød til at stå op til panforte'ens nødder. Sødmen, der blander sig med den også ret søde panna.

Sørme om ikke også den var lækker til den fugtige appelsin/mandelkage... Og til Thanksgiving græskartærten for et par uger siden.

Til ris á la mande forleden - super. En dejlig juledessertvin, også pga. af boblerne og de 5,5 % alkohol, som gør at vinen mærkes let.

Brachetto d'Acqui er det fulde navn, fra Piemonte i Italien. Den er rød, mousserende, sød og charmerende, med tilpas meget syre til at styre sukkeret. Nem at drikke, men samtidig kompleks nok til, at det er tydeligt, at det er rigtig vin i glasset - og ikke saft.


Rinaldis Brachetto, som hedder 'Bricco Rioglio', er en del bedre end de andre, jeg har smagt. Her fra 2007 - den har været lige god i flere år. Købt for 95 kr. hos Carlo Merolli og hver eneste krone værd.


5 kommentarer:

Anders sagde ...

Blev meget nysgerrig efter at prøve disse røde bobler efter dette interessante indlæg. Så det blev til en småtung chokoladekage med syltede kirsebær og brachetto i glasset til nytår.

http://spisordentligt.blogspot.com/2009/01/italiensk-fransk-nytrsmenu.html

P.S. Spændende blog! Har du givet forklaringen på, at du kører med to sprog?

kimmm sagde ...

Hej Anders
Ser laekkert ud, nytaarsmiddagen. Det er dejligt du synes bloggen er spaendende, og at min brachettoglaede kunne inspirere. Hvad synes du?

Jeg har ikke sagt ret meget om de to sprog. Jeg er amerikaner, i starten skrev jeg posterne paa begge sprog. For kluntet, nu skriver jeg i det sprog, jeg taler pt. Lige nu er jeg i NY...

hilsen Kim

Anders sagde ...

Tak.

Jeg synes generelt godt om bobler - og disse var ingen undtagelse. Asti er jo noget sødt stads, men den røde Brachetto (som vi havde fundet i Bilka af alle steder) havde mere dybde og karakter end en standard slave-asti. Nydelig, afkølet drik til den tunge chokoladekage.

Og tak for sprogforklaringen. Mit næste spørgsmål er så, hvorfor to kvinder ved navn Kim og Eva-Maria (vel mest dig, Kim?) driver en blog under navnet 'Jonas kogebog'? ;-)

kimmm sagde ...

hehe... Jonas er min soen, bloggen startede som en maade at 'pass on' familiens madkultur til ham. Eva Maria skriver ikke, men laeser korrektur en gang i mellem...

Hvis Brachetto var det? Jeg har smagt nogle forskellige, Rinaldis synes jeg er mest spaendende indtil videre. Kunne vaere godt at proeve andre.

Kim

Anders sagde ...

Jeg måtte i kælderen og finde den tomme flaske:

Nivasco 2007 fra Piemonte.

Som sagt har jeg ingen anden reference end almindelig, lys Asti, og her synes jeg som nævnt, at Brachettoen havde lidt mere at byde på.