Sider

mandag den 28. april 2008

Vin til asparges

Som de fleste har opdagede passer den gamle lærdom om, at man ikke kan drikke vin til asparges, ikke. Myten kommer vel af, at asparges indeholder en del syre og problematisk bitterstof, men der er mange - hvide - vine, der fint klarer begge dele.

Jeg synes der er stor forskel mellem smagen af grønne og hvide asparges, de er næsten to forskellige grønsager, også hvad vinen angår. De hvide har mere bitterstof og også mere sødme, især hvis man kommer lidt sukker i kogevandet, som mange gør. Og fedme, hvis de f.eks. laves med fløde, hvilket klæder dem godt.

Sauvignon Blanc er en af de aspargesvenlige druer.

En af mine favoritter især til de hvide er St. Clair Sauvignon Blanc fra Marlborough området i New Zealand. Købes hos Bichel og Emmery's til omkring 75 kr. Den har tyngden til at klare sødmen og den kraftige aspargessmag, og bitterheden generer den ikke. Sauvignon-heden giver den en græs/urte karakter, der går aspargesens i møde. En dejlig vin, også til andre grønsagsretter.

En anden mere delikat favorit til asparges er Sauvignon i Loire versionen,
Domaine Henri Bourgeois 'Petit bourgeois' en Vin de Pays fra regionen Jardin de France. Købt hos Theis vine til ca. 70 kr. Bourgeois er en kvalitetsproducent, som laver mange lækre Sancerre og Pouilly Fumé vine i Loire dalen på Sauvignon blanc druen.

Denne
'mindste' af husets vine løb af med sejren mod sine storbrødre i vinklubbens smagning med hvide asparges. De andre er dybere, større, lækrere vine, men denne skabte stjerner sammen med aspargesene. Som andre fra den kølige Loire-dal er 'Petit Bourgeois' mere spinkel og syreholdig end de oversøiske Sauvignon vine. Sprød, crispy, med en dejlig blomstrende, og samtidig ren smag.

Andre gode: østrigsk Grüner Veltliner, en tysk rosé på Pinot noir druen, mange yngre Rieslinger...


Ingen kommentarer: