Sider

mandag den 14. april 2008

Spansk tortilla

...tortilla española. Blød æggekage med kartofler og løg. Ikke at forveksle med mexikansk tortilla, som er en slags brød. Fint til let aftensmad eller frokost. I ungdommens Alicante var det den allerstedsnærværende forret på bæverdingenes menu del dia.

Længere sydpå, i sherry-land, fik vi dem som tapas til et glas eller to i mørke bodegaer. Ikke varme, men ved stuetemperatur fra disken, sammen med favas braiseret med skinke og
chorizo. Sardiner i dåser og godt brød. Ay, mami! Til en tapasportion til 4 bruges:

4 æg
2 mellemstore bagekartofler uden skræl i 1 cm. tern
1 løg i tynde både
olivenolie

salt og peber

Løgbådene steges bløde i et par spsk. olivenolie. Det er vigtigt at de ikke tager farve, det er den blide stegning, der får sødmen frem i dem. Når løgene er færdige tages de op, og kartoflerne steges i nogle flere spsk. olie. De må gerne blive gyldne i kanterne.

Æggene piskes i en stor skål med salt og peber. Kartofler og løg kommes ned i æggene og panden tørres eller vaskes ren. Panden sættes på mellemlav varme - f.eks. mrk. 3 ud af 6 - og endnu 2-3 spsk. olie varmes op.
Når den er helt varm hældes æggeblandingen på panden. Panden skal være så varm, at æggene stivner i kanten i løbet af 10-15 sekunder. Efterhånden som æggene stivner løsnes tortilla'en rundt i kanten og nedenunder med en spatel eller gaffel. Det kan være svært at gøre det elegant, men ideen er, at den ikke hænger fast nogen steder, når den skal vendes.

Når æggene er stivnet i bunden og stadig våde ovenpå dækkes panden med et låg. Panden vendes og æggekagen lander med hoved nedad på låget. I et smukt stykke, hvis altså ikke der er noget, der hænger fast på panden - og man ikke taber den på køkkenbordet fordi panden er for tung...

Panden tørres af igen, vaskes om nødvendigt. Lidt mere olie varmes op og tortilla'en hældes af låget og på panden. Den steges nogle få minutter, indtil bunden er let stivnet og der stadig er fugtigt indeni. Så tippes den af panden over på en tallerken.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Dette er blevet min default-opskrift på spansk tortilla. Thanks for sharing!

kimmm sagde ...

Tak selv... Den slags varmer mit mad-sharingshjerte!
hilsener Kim