Sider

søndag den 1. maj 2011

Søtunge med mandler og fennikelskud på letkogte brændenælder

Opskrifter fra en skøn fødselsdagsmiddag må vente lidt endnu, jeg spiste en lille forårsperle forleden, som snupper pladsen først. Måden at lave fisken på var min mors, jeg er vokset op med den og elsker den stadig. Den er ekstra lækker med søtunge - som kan købes uden at ruinere sig af og til hos tirsdagens fiskebil - men er også super med rødspætte, ising og andre hvide fladfisk.

Skud af bronzefennikel en af de få ting, der kan plukkes i haven lige nu, så det er glædeligt at falde over gode smagskombinationer med dem. Fennikelens let lakrids smag er forståeligt nok en klassiker til fisk og skudene har den i en mild form. Per person bruges:

1 lille søtunge eller anden fladfisk
et par spsk. hvedemel med salt og peber
1,5 spsk. mandler skivede på den lange led
15 g. smør, eller mere, hvis man vil have smørsauce til kartofler
2-3 10 cm. fennikelskud uden stængler, hakket groft
1. Mandlerne stegs gyldne i smørret, panden sættes til side. 

2. Salt og peber kommes i hvedemelet på en tallerken. Fiskene skylles, tørres godt og vendes i melet. De steges flotte gyldne på en mellemvarme pande. Jeg tager dem af, når kødet ved rygbenet er næsten stivnet. 
3. Når fiskene vendes sættes mandelpanden over igen, så smørret bliver varme. Lige før fisken er klar vendes skudene i mandelsmørret. Mandler, smør og skud fordeles på de færdige fisk og de serveres helt varme.
Til brændenælderne under fisken bruges kun topskude, de første 5 - 8 cm. Jeg øver mig på at tage hårdt fat, så de ikke brænder, når de plukkes, men så brænder jeg bare bagsiden af hånden... her jeg gik i kylling mode og brugte en handske.

Der bruges et par håndfulde nælder per person. De vaskes, hakkes groft og kommes i nogle skefulde spilkogende vand, hvor de koges/dampes med låg på i 2 - 3 minutter til de er bløde. De tages op og afkøles med koldt vand, hvis ikke de skal spises med det samme - det holder på farven. Ellers serveres de varme i et bed under fisken.

2 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Det lyder rigtig spændende! Jeg har aldrig prøvet at lave mad med brændenælder, men der er nu ellers en særlig glæde ved at spise ukrudtet i haven - så kommer det endelig til nytte ;-)

kimmm sagde ...

Hej Piske, ser dig først nu... if you can't beat them, eat them...?