Sider

lørdag den 25. juli 2009

Gratinerede muslinger

Gratinering er en god ting. Der er ret meget mad, der går fra at smage godt til at smage virkelig godt, når den får en sprød, gylden skorpe på. Clams, muslinger, kammuslinger er noget af mine favoritemner - fennikel, champignon og kartofler er også super.

Muslingerne skal koges åbne før de gratineres, jeg laver dem som klassiske Moules marinières. Kunne også bruge Isabel og Lars portugisiske version...

Da vi fik dem til de maste fritter lavede vi hele processen på en gang. Spiser man dem kogte første dag, og så gratinerer resten dagen efter, er de hurtige og nemme nok til også at tælle som fast food.

Til Moules marinières med en rest til gratinering til 2 bruges:

2 kg. muslinger, rensede
1 glas tør hvidvin
1 stor kvist timian
1 lille bundt persille
evt. 1 lille skalotteløg, hakket

1. Muslingerne renses: skægget fjernes og de muslinger, der ikke er levende kasseres. De er levende, hvis de kan lukkes helt tætte. Nogle gange skal de bankes lidt inden de lukker sig, især hvis de har været i køleskabet. Er man i tvivl, så kassér. Er der for mange døde, gem dem og tag dem tilbage til fiskehandleren...

2. Alle ingredienserne kommes i en gryde og koger på høj varme under låg i 4-5 minutter, indtil muslingerne har åbnet sig. Kom halvdelen af muslingerne på køl til i morgen. Spis resten varme i suppen, gerne med godt brød og et glas sprød hvidvin, som Muscadet eller Verdicchio.
Når der skal gratineres...

1. ...lægges muslingerne i halve skaller i et ovnfast fad eller bradepande. Der kommes en lille skefuld dressing på hver enkelte musling. Vores dressing bestod af:


5 spsk. jomfruolivenolie
ca. 4 stilke persille, finthakket
saft og meget finthakket skal af 1/2 citron
friskkværnet sort peber

2. Muslingerne drysses med et lag rasp. Vi rev et stykke godt, tørt brød - som jeg har gemt i en pose til det samme - til ca. 3 spsk. rasp.
Til sidst kommes der et lille stykke smør på hver musling.

3. Muslingerne gratineres under en forvarmet ovngrill indtil der former sig en gylden, sprød skorpe. Det tager ca. 5 minutter. Har man ikke en grill kan de gratineres i en 225° forvarmet ovn. Der går lidt længere tid.


De gratinerede muslinger smager også godt med en sprød hvidvin - og maste fritter! Og som opvarmet rest til frokost næste dag.

Ingen kommentarer: