Sider

søndag den 12. oktober 2008

Pork in milk

Vild arbejdsuge, ret sjov. Puslede rundt i timevis i dag for at genindtage huset. Havde lyst til simrende mad, det blev nakkesteg i mælk. Lige som vor mor lavet den... Til 4 bruges:

1 kg. nakke fra et ordentligt opdrættet svin
1 spsk. smør
1 spsk. olie
1/2 l. sødmælk
salt og friskkværnet sort peber

Nogle bruger svinekam eller -mørbrad. Jeg synes nakken smager bedre, og fedtet i den holder kødet saftigt. Det kan bare skæres væk når man spiser. Er grisen god har fedtet hellere ikke den lette urinsmag, som mindre gode svin kan have.

1. Stegen bindes pæn rund med kødsnor. Smør og olie smeltes i en gryde, som er lige stor nok til stegen. Når smørret har bruset færdig brunes kødet på alle sider.

2. Så tilsættes mælk, salt og peber. Når mælken koger, skruer man helt ned for varmen og lægger låg på med en sprække på en centimeter eller to. Kødet simrer indtil det er helt blødt og det er nemt at stikke en gaffel i. I dag tager det små 3 timer.

3. Mælken koger ind og karameliserer efterhånden, så den bliver til en dejlig, tyk sauce med brune klumper i. Den skal måske passes den sidste halv time, evt. have lidt mere vand, hvis den bliver for tør, så den ikke brænder på. Overskydende fedt tages fra med en ske.

4. Kødet - minus snor - skæres i tykke skiver og lægges taglagt på en opvarmet tallerken. Den brunede mælk fordeles ovenpå kødet. Serveres helt varmt. Tilbehør i aften: letbraiseret spidskål, glaserede perleløg og små kogte rødbeder.

Vinen - Zanovello 2006 fra Ca'Lustra i Veneto,
Italien. Købt hos Carlo Merolli. En Cabernet, mest Franc, første gang, jeg drikker den. Det er nogle timer siden, hvad ligger der tilbage...

Første indtryk før maden: Bordeaux, lidt skuffelse, jeg forventet noget blødere... Cabernet Franc som i Loire. Så alligevel... den smager godt. Til maden er den god, syren, strukturen er der brug for til det bløde svinekød. Og den smager godt. E
n fornøjelse at drikke, og klasser over prisen på 65 kr. Meeen... jeg tror jeg tager en pinot noir, gamay eller CF fra Loire til svinen og gemmer denne til noget rødere kød.

Ingen kommentarer: