Sider

torsdag den 9. december 2010

God Terre Madre dag! og stegt rosenkålssalat

Det er Terre Madre dag, Slow Food organisationens opfordring til at fejre jorden som grundlaget... for det hele. 

København/Nordsjællands convivia, som lokalafdelingerne hedder, fejrer dagen med et arrangement om dansk smørrebrød på Madakademiet, tidl. Suhrs husholdningsskole i Pustervig 8, København. Starter kl. 17.30. Arrangementerne plejer at være spændende og hyggelige. Sidst jeg hørt var der stadig et par pladser tilbage - både medlemmer og ikke medlemmer er velkomne. 

Nå, så gik der et par dage med for meget arbejde og ingen kalenderposter. Av. To pick up where I left off... 

En af de ting, der nemt ryger for mig i december er grønsagerne. Især de grove. Travlhed, 4-minutter måltider, udbuddet af lækkerier - jeg skal gøre noget aktivt, for at få det grønne på tallerkenen. 

En måde er at lave større mængder af ting, der smager godt i flere dage. Som stegt rosenkål. Jeg har postet om det før: kål, der er stegt, får ikke den prutsmag, som kål, der er kogt, nemt gør. Det gælder jo også for rosenkål, mange menneskers hadegrønsag nr. 1.

Meget enkelt, næsten for plat til at skrive, men... det betyder så meget for smagen, rosenkål bliver noget helt andet. Så... alligevel.
De små hoveder renses, skæres i kvarte på langs - så der kommer meget stegeflade - og steges på lav varme med lidt rapskimolie. De skal ikke have meget farve, bare være lidt gyldne på alle sider, når de er blevet møre indeni. 

De kan spises, som de er, eller vendes i en marinade til salat. Gerne med lidt sødme - appelsiner er gode, det er pomerans også, når de kommer i januar. Laves salat vendes de i marinaden mens de er varme, så optages den bedre. Rosenkålen holder sig fint i flere dage på køl, både med og uden marinade. 

2 kommentarer:

Mogens sagde ...

Tak for hilsenen Kim ... Vi havde en fin aften: Sild og æg, steg, rullepølse og ost - præcis foreskrevet som Johannes V. Jensen i digtet "Ved Frokosten".

Digtet blev oplæst - og alle billederne af smag sat om til virkelighedens nuancer i smørrebrød af vores hus-sensoriker.

Dertil meget fine og informative oplæg om gode sild, godt charcuteri og kunsten at lave smørrebrød - harmonikamusikk, og gode bryg fra Hornbeer (præsenteret af Gunhild, som er bryggerens kone - og kunstneren bag etiketterne).

Man skal være medlem, skal man!

Mogens

kimmm sagde ...

Hej Mogens, det lyder som en fin aften, godt I nød det, når jeg ikke kunne :)
Ja, man skal...! efter mange års aktiv(isme)itet er Slow Food noget af det eneste organiseret, mit gamle anarkisthjerte har lyst til at være medlem af.
mange hilsener
Kim