Sider

onsdag den 5. januar 2011

Svenske vafler på Hellige Tre Kongers aften

Jeg har tænkt det før, Sverige virker mere som USA end Danmark gør. I Sverige er skovene blandede, ellers er de rene birk. Her spejler bøgen. Der er noget med biler og afstande, og sne om vinteren. Pæne, grønne græsplæner pyntede med plastmøller og nisser lige op til de evindelige skove. 

Elektriske vaffeljerne har de også. Denne er min svenske veninde Anns mormors, lidt anderledes i formen, end den, jeg voksede op med i 60erne. I aften blev jeg inviteret til Hellige tre kongers aften, som fejres i Sverige. Vi fik ärtsuppe med varm punch og vafler til dessert. Bagte ved bordet, så de var helt varme, da vi fik dem. Vafler hører vist ikke til traditionen, det var ok for os.

Vaflerne er nogle af de bedste, jeg har smagte, helt særlig lette og sprøde. Vi ræsonnerede os frem til, at hemmeligheden er, at der ikke er æg i dejen. Samme princip som Marcella Hazens fantastiske gnocchi. Til 4 bruges:

3 dl. hvedemel
2 dl. vand
3 dl. piskefløde

1. Mel og vand piskes sammen, indtil der ikke er flere klumper. Fløden piskes stiv og vendes forsigtigt i melblandingen så den er ensartet. Den færdige dej ligner tung piskefløde. Den hviler 1/2 time på køl, inden den bages.
2. Vaffeljernet varmes op. Der smøres med en lille klat smør, ca. 2 spsk. dej med top kommes i og vaflerne bages. De er allerbedst lige når de er færdige. God med flødeskum og hindbærsylt på. Glædelig Hellige tre kongersaften!

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er ret sjovt du skriver det, for første gang jeg kom til Sverige, var det ligesom at lande i New Hampshire - jeg følte jeg kom hjem. Jeg er helt sikker på at det er derfor jeg er så vild med Sverige, det minder mig så meget om USA og det smukke New England :-)

Jeg elsker vafler, men har desværre ingen vaffeljern, det må vist skaffes....

Mange hilsner
Birthe

kimmm sagde ...

Ja, Newyorker, jeg havde den samme fornemmelse af hjem første gang, jeg kom til Sverige. Netop nordøstkysten, jeg er opr fra New Jersey. Dog kun af omgivelserne, ikke så meget af menneskerne... :-)
Godt nytår til dig.
Kim

Anonym sagde ...

mmm - vafler med indebygget flødeskum, det var nyt for mig. må prøves en dag. hils ann og familien.
knus
elisabeth

Marian N. Larsen sagde ...

Uhmmm jeg sjovt nok lige fundet min toaster frem. Og kom til at tænke på, at vi som børn faktisk lavede toast i vores elektriske vaffeljern - ja, og straks er tankerne jo så på de uimodståelige lækre, søde vafler med knasesukker eller flormelis. Mums. Mon man så kan lave dem i toastjernet?!

Jeg skal snart have vafler. Det kan jeg mærke. Tak for inspirationen...

kimmm sagde ...

@Elisabeth, de var nogle af de bedste vafler, jeg har smagte...
HIls selv hjemme... hvis det er nu dig, jeg kender :-)
kh Kim

kimmm sagde ...

@Marian, glæder mig til at høre om vafler i toaster :)
Flotte Kitchen Aid billeder på din blog, det er første gang, jeg ser den...
hilsener Kim

Kasper sagde ...

Mmmmm...elsker også vafler, men mit støbejernsvaffeljern har desværre den begrænsning, at man enten må lave alle vaflerne i forvejen (hvilket gør flere af vaflerne bløde) eller må stå i køkkenet og lade folk spise dem løbende (tager lidt af ens egen fornøjelse). Dit vaffeljern ser godt og solidt ud, kombineret med, at man kan have det stående på bordet. Må jeg spørge, hvor du har købt det?

Mvh.
Kasper

kimmm sagde ...

Hej Kasper, ja, det er helt sikkert sjovest for vaffelbageren, at den står på bordet! Denne er min venindes, som hun har fra sin mormor...:) men jeg tror ikke en el vaffeljern er svær at finde...